Nieuws

LB: Grensarbeiders Duitsland

Geplaatst: 08 november 2021
Kenmerk: 2021.40843

LB: Grensarbeiders Duitsland

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de aanpassing van het belastingverdrag Nederland-Duitsland in verband met onder andere de invoering van de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (‘WNRA’).

Met artikel VIII van het Wijzigingsprotocol wordt artikel XIV van het Protocol bij het Verdrag (Ad artikelen 17 en 18) integraal vervangen. Met het nieuwe artikel XIV van het Protocol bij het Verdrag wordt beoogd onduidelijkheid als gevolg van de invoering van de WNRA over de uitleg van de huidige bepaling weg te nemen. Voor de invoering van de WNRA werd in de uitvoeringspraktijk voor de vraag of sprake is van een dienst die valt onder het overheidsartikel aangesloten bij de aanwezigheid van een ambtelijke aanstelling bij een publiekrechtelijk lichaam. Als gevolg van de inwerkingtreding van de WNRA is dit niet langer een bruikbaar criterium, omdat die aanstelling voor veel ambtenaren vervangen wordt door een privaatrechtelijke arbeidsovereenkomst.12 Na de inwerkingtreding van de WNRA wordt daarom beoordeeld of er sprake is van een (dienst)betrekking bij een publiekrechtelijke rechtspersoon. De huidige tekst van artikel XIV van het Protocol bij het Verdrag kan leiden tot onduidelijkheid vanwege het gebruik van het begrip ‘publiekrechtelijke dienstbetrekking’. Hierin zou gelezen kunnen worden dat het hebben van een ambtelijke aanstelling nog steeds van belang is voor de vraag of het overheidsartikel van toepassing is. Om iedere onduidelijkheid hierover weg te nemen is in het nieuwe artikel XIV van het Protocol bij het Verdrag de zinsnede ‘publiekrechtelijke dienstbetrekking’ vervangen door de zinsnede ‘diensten verleend aan een verdragsluitende staat of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan (overheidsdiensten)’.

Het verdrag wordt niet gewijzigd in verband met thuiswerkdagen. Gelet op de specifieke bepaling over ambtenaren in belastingverdragen heeft het niet opnemen van een bepaling over thuiswerkdagen voor ambtenaren van gemeenten waarschijnlijk weinig gevolgen.

Documenten en publicaties

  • Belastingverdrag Nederland/Duitsland. Klik hier
  • Brief Minister van buitenlandse zaken, 35955, nr.1. Klik hier
  • Nader verslag wijzigingsprotocol belastingverdrag Duitsland. Klik hier
  • Protocol wijziging belastingverdrag Duitsland, 35955, nr. 2. Klik hier
  • Kamerbrief Ministerie van Buitenlandse Zaken d.d. 1 november 2021, wijziging belastingverdrag Duitsland, nr 2021/948189. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.