Nieuws

LB: Beantwoording Kamervragen inzake gezonde lunch

Geplaatst: 06 september 2021
Kenmerk: 2021.39993

LB: Beantwoording Kamervragen inzake gezonde lunch

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de beantwoording van Kamervragen inzake de verstrekking van een gezonde lunch.

De Staatssecretaris van Financiën geeft in antwoord op Kamervragen aan dat werkgevers die personeel gezond willen laten eten met verschillende fiscale maatregelen worden ondersteund. De Staatssecretaris van Financiën wijst op de mogelijkheid om gratis zonder heffing van belasting groente en fruit op de werkplek te verstrekken. Voor consumpties, niet zijnde maaltijden, zoals groente en fruit die op de werkplek worden verstrekt geldt dat deze op nihil worden gewaardeerd. Daarnaast kunnen maaltijden vanaf € 3,35 belastingvrij ter beschikking worden gesteld. Voor maaltijden op de werkplek geldt dat deze in beginsel forfaitair op € 3,35 (in 2021) per maaltijd worden gewaardeerd. Daarnaast kan de werkgever maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter onbelast vergoeden of verstrekken.

De wetgeving biedt al veel ruimte om gezonde maaltijden aanzienlijk lager te belasten dan regulier loon. De Staatssecretaris van Financiën vat een en ander praktisch samen in een voorbeeld.

Voorbeeld


Stel dat een werkgever altijd een fruitmand heeft staan voor zijn personeel, ter waarde van € 1 per dag per werknemer, en dat hij daarnaast een gezonde groenterijke lunch verstrekt zonder hier een bijdrage voor te vragen van het personeel ter waarde van € 12,50 per dag. De werknemer krijgt in dat geval loon in natura ter waarde van € 13,50 per dag. Hiervoor krijgt hij gezond eten en heeft hij bovendien zelf geen kosten meer voor zijn lunch en tussendoortjes. De fruitmand wordt in principe op nihil gewaardeerd voor de loonbelasting en de lunch op slechts € 3,35. Stel dat dit op jaarbasis 214 lunches zijn. Dan worden deze gewaardeerd op 214 x € 3,35 = € 716,90 op jaarbasis. Terwijl de werknemer feitelijk ter waarde van 214 x (€ 12,50 + € 1) = € 2.889 aan gezond eten krijgt van zijn werkgever. Stel de werkgever heeft hiervoor nog € 400 vrije ruimte beschikbaar, dan wordt slechts € 716,90 -/- € 400 = € 316,90 belast tegen 80% eindheffing: € 253,52

Documenten en publicaties

  • Antwoorden op Kamervragen over de belastingheffing over een gezonde lunch, d.d. 2 september 2021, nr. 2021-0000145651. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.