Nieuws

HT: Terugblik webinar Horizontaal toezicht - 22 juni 2021

Geplaatst: 30 juni 2021
Kenmerk: 2021.38606

HT: Terugblik webinar Horizontaal toezicht - 22 juni 2021

In dit nieuwsbericht informeren wij over Horizontaal Toezicht

Webinar

Op 22 juni 2021 heeft VNG in samenwerking met de Belastingdienst een webinar georganiseerd over het Doorontwikkeld Horizontaal Toezicht.

De opname van het webinar kunt u bekijken via https://youtu.be/PoD-SkJ22nk

Reacties van gemeenten

Uit de presentatie blijkt dat het Doorontwikkeld Horizontaal Toezicht de nodige eisen stelt. Bij veel gemeenten leeft de vraag of het ambitieniveau voor gemeenten niet te hoog is.

  • Gemeenten hebben veel verschillende activiteiten met allemaal verschillende fiscale aspecten zoals bestuur, gebiedsontwikkeling, exploitatie van maatschappelijk vastgoed, sport, WMO, Jeugd, Gezondheid, Werk en Inkomen etc. Ter zake van al deze activiteiten gelden verschillende belastingregimes die zich voortdurend ontwikkelen.
  • De bestaande wet- en regelgeving wordt steeds complexer. Met betrekking tot sport gelden verschillende fiscale regimes. Wanneer heeft een commerciële exploitant een winstoogmerk in de zin van de btw?
  • De fiscale wet- en regelgeving voor gemeenten wordt steeds complexer door nieuwe fiscale wetgeving zoals bijvoorbeeld de belastingplicht van overheidsbedrijven voor de Vennootschapsbelasting. Daarnaast spelen verschillende subsidieregelingen zoals de SPUK-Sport en andere financiële uitkeringen die een direct verband hebben met fiscale regelgeving.
  • Ook wordt de gemeentelijke praktijk geconfronteerd met standpunten van het Ministerie van Financiën die met terugwerkende kracht moeten worden toegepast zoals het afvaldossier. Verder is vaak een gebrek aan standpunten. Gemeenten en Belastingdienst zouden als onderdeel van de Rijksoverheid veel meer moeten samenwerken en fiscale onderwerpen samen moeten uitwerken. Het initiatief inzake de GGD-kruisjeslijst moet ook voor andere onderwerpen navolging krijgen.
  • Bedenk bij dit alles dat gemeenten ook nog een scala aan activiteiten moeten uitvoeren zoals self-essessment, risk-response en het bepalen van key-riscs. Het opzetten van een fiscaal team of het extern inhuren van belastingspecialisten is in deze tijd van financiële tekorten ook niet eenvoudig te realiseren.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.