Nieuws

BTW: Subsidie verminderen uitstoot houtstook door particulieren

Geplaatst: 11 december 2021
Kenmerk: 2021.41242

BTW: Subsidie verminderen uitstoot houtstook door particulieren

In dit themabericht informeren wij u over de btw-aspecten van het verstrekken van een gemeentelijke subsidie aan particulieren om het stoken van open haard of kachel te verminderen.

Het stoken van hout door particulieren is een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling waar gemeenten zelf invloed op kan uitoefenen. Het stoken van hout draagt relatief veel bij aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Grote vervuilers zoals het verkeer en de industrie zijn de afgelopen jaren steeds schoner geworden.

Een aantal gemeenten verstrekt subsidie aan particulieren die het rookkanaal in de woning verwijderen of onbruikbaar maken, de open haar verwijderen of de oude haard of kachel vervangen door een moderne minder vervuilende kachel.

De gemeente verstrekt een subsidie voor:

  1. Het laten verwijderen van een rookkanaal of ervoor zorgen dat het niet meer gebruikt kan worden;
  2. Het laten verwijderen van een open haard;
  3. Het vervangen van een open haard of van een oude houtkachel die niet aan de Ecodesign-eisen voldoet. De nieuwe kachel moet een moderne kachel zijn die wel aan deze eisen voldoet.

Per kachel/open haard kan één subsidie aangevraagd worden. Per woonadres kan maximaal voor twee kachels een aanvraag gedaan worden.

Gemeentelijke praktijk

De subsidie van de gemeente is niet belast met btw. De gemeente verwerft geen dienst voor de eigen bedrijfsvoering van de gemeente. De gemeente handelt in het kader van het algemeen belang. Daarnaast wordt de subsidie ontvangen door een particulier. Er is alleen btw verschuldigd als door een btw-ondernemer onder bezwarende titel een dienst wordt verleend.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.