Nieuws

BTW: Subsidie groene daken

Geplaatst: 11 december 2021
Kenmerk: 2021.41248

BTW: Subsidie groene daken

In dit themabericht informeren wij over de btw-aspecten van een gemeentelijke subsidie om daken te vergroenen.

De gemeente verstrekt een subsidie aan bedrijven en particulieren voor het vergroenen van daken. Een dak kan bijvoorbeeld worden belegd met sedum.

Een groen dak levert op veel manieren een bijdrage aan een gezond leefklimaat. Denk aan het opvangen en vasthouden van neerslag, het verbeteren van de biodiversiteit, het filteren van fijnstof, het vasthouden van CO2, het koelen van de stad op hete dagen, de isolerende werking op koude dagen en het realiseren van een aantrekkelijkere leefomgeving. Ieder groen dak maakt uit.

De subsidie van de gemeente is niet belast met btw. De gemeente verwerft geen dienst voor de eigen bedrijfsvoering van de gemeente. De gemeente handelt in het kader van het algemeen belang. Wordt de subsidie ontvangen door een particulier dan kan nooit btw zijn verschuldigd omdat alleen btw is verschuldigd als door een btw-ondernemer onder bezwarende titel een dienst wordt verleend. Wij nemen aan dat een particulier door het vergroenen van het dak van zijn woning, garage of schuur geen btw-ondernemer wordt.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.