Nieuws

BTW: Ontwikkelaar: btw-bouwterrein: cederen van het recht op teruggaaf van btw door projectontwikkelaar

Geplaatst: 04 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39216

BTW: Ontwikkelaar: btw-bouwterrein: cederen van het recht op teruggaaf van btw door projectontwikkelaar

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het cederen van het recht op teruggaaf van btw door projectontwikkelaar.

Een projectontwikkelaar koopt van de gemeente een btw-bouwterrein. De kosten van het btw-bouwterrein bedragen € 20.000.000 ex btw. De verschuldigde btw bedraagt € 4.200.000. De projectontwikkelaar betaalt € 4.200.000 aan btw aan de gemeente. De gemeente voldoet de btw aan de Belastingdienst en de projectontwikkelaar heeft recht op teruggaaf van btw c.q. het bedrag van € 4.200.000 aan btw. De projectontwikkelaar wil de kosten van btw beperken en vraagt een belastingadviseur om advies. De projectontwikkelaar wil zijn recht op teruggaaf van btw cederen aan de gemeente. De Belastingdienst zou willen meewerken aan dit model. Kan de gemeente aan deze opzet meewerken en welke aandachtspunten spelen hier voor de gemeente?

Uitwerking

De ontwikkelaar koopt een btw-bouwterrein dat hij gebruikt voor de bouw van onroerend goed c.q. vastgoed dat belast met btw wordt geëxploiteerd door het onroerend goed belast met btw te verkopen of belast met btw te verhuren. De ontwikkelaar heeft recht op teruggaaf van de btw die hij aan de gemeente heeft betaald. De gemeente moet de btw die aan de ontwikkelaar is gefactureerd voldoen aan de Belastingdienst. Als de gemeente de btw die aan de Belastingdienst moet worden voldaan kan verrekenen met de gecedeerde btw dan is de gemeente per saldo geen btw verschuldigd.

1. Waarom wil de ontwikkelaar de btw cederen? Als de ontwikkelaar btw moet voldoen aan de Belastingdienst omdat hij onroerende zaken heeft verkocht en geleverd ontstaat geen financieel voordeel voor de ontwikkelaar. De ontwikkelaar kan immers de verschuldigde btw en de btw die aan de gemeente is betaald verrekenen op dezelfde btw-aangifte. De cessie heeft geen effect als de ontwikkelaar met btw belaste omzet realiseert in hetzelfde tijdvak.

2. Heeft de ontwikkelaar wel een vordering op de Belastingdienst? Mogelijk wil de Belastingdienst de btw die de ontwikkelaar aan de gemeente heeft betaald niet terugbetalen aan de ontwikkelaar maar verrekenen met andere belastingschulden van de ontwikkelaar. De vordering heeft dan geen waarde. De gemeente moet op voorhand zeker weten dat de gemeente de btw die aan de Belastingdienst moet worden voldaan kan worden verrekend met de gecedeerde vordering van de ontwikkelaar. De belastinginspecteur die voor de gemeente bevoegd is moet dit schriftelijk bevestigen aan de gemeente.

3. Wat gebeurt bij faillissement van de ontwikkelaar? Kan de gemeente haar rechten effectueren. De Belastingdienst zal de vordering van de ontwikkelaar verrekenen met andere belastingschulden. Mogelijk is de btw-teruggaaf ook verpand aan de bank.

4. Heeft de ontwikkelaar daadwerkelijk een recht op aftrek c.q. teruggaaf van btw. Wordt het btw-bouwterrein gebruikt voor het verrichten van met btw belaste prestaties. Wat gebeurt er als de Belastingdienst weigert om een teruggaaf van btw te verlenen?

Taxnavigator heeft een betere oplossing voor gemeenten. Lever de btw-bouwgrond, geef uitstel van betaling voor de verschuldigde btw en vestig ter meerdere zekerheid een zekerheidshypotheek op de te leveren btw-bouwgrond.

Overig

Het Gerechtshof Amsterdam-Leeuwarden oordeelt in zijn uitspraak van 21 december 2021, nr. 200.285.638, dat gedaagde de verplichting heeft om de vaststellingsovereenkomst inzake cessie van btw-vordering te ondertekenen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.