Nieuws

BTW: BTW-bouwterrein: aankoop en beheer landbouwgronden

Geplaatst: 25 februari 2021
Kenmerk: 2021.35342

BTW: BTW-bouwterrein: aankoop en beheer landbouwgronden

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van de aankoop van landbouwgronden van agrariërs.

Veel gemeenten voeren of zijn gestart met een zogenoemde actieve grondpolitiek. In het kader van de actieve grondpolitiek koopt de gemeente landbouwgronden van agrariërs. De landbouwgrond is bestemd om op termijn te worden gebruikt voor de aanleg van woonwijken c.q. de bouw van woningen. De agrariër is een btw-ondernemer en bij de verkoop en levering van landbouwgronden is de btw-regelgeving van toepassing.

Theoretisch kader

Een btw-bouwterrein is onbebouwde grond die is bestemd om te worden bebouwd. De levering van een btw-bouwterrein is belast met btw. De verkrijging van een btw-bouwterrein is vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. De vrijstelling overdrachtsbelasting vervalt als de zogenoemde strafheffing overdrachtsbelasting van toepassing is. De strafheffing overdrachtsbelasting is aan de orde als het btw-bouwterrein onder de kostprijs inclusief btw wordt geleverd en de koper de btw op de vergoeding voor het btw-bouwterrein niet in aftrek kan nemen op de btw-aangifte.

Praktijk

Als de agrariër de landbouwgrond aan de gemeente verkoopt en levert voor de bouw van woningen dan is de levering van de landbouwgrond door de agrariër belast met btw. De agrariër levert als btw-ondernemer een btw-bouwterrein. Een btw-bouwterrein is onbebouwde grond die is bestemd om te worden bebouwd. De agrariër factureert btw en de verkrijging van de landbouwgrond is vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting.

Als de agrariër landbouwgrond aan de gemeente verkoopt en levert die de gemeente gaat inzetten om te ruilen en waarvan het onzeker is of de landbouwgrond op termijn zal worden bebouwd dan levert de agrariër geen btw-bouwterrein. De levering is niet belast met btw en de verkrijging is op grond van de gemeentelijke vrijstelling overdrachtsbelasting vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting.

Als de agrariër de landbouwgrond aan de gemeente verkoopt en levert voor de aanleg van kunstgrasvelden dan is de levering van de landbouwgrond door de agrariër belast met btw. De agrariër levert als btw-ondernemer een btw-bouwterrein. Volgens de Hoge Raad is een kunstgrasveld een bouwwerk. De landbouwgrond is dus bestemd om te worden bebouwd. De agrariër factureert btw en de verkrijging is vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting.

Als de agrariër de landbouwgrond aan de gemeente verkoopt en levert voor de aanleg van natuurgrasvelden dan is de levering van de landbouwgrond door de agrariër niet belast met btw. De agrariër levert als btw-ondernemer geen btw-bouwterrein. Volgens de Hoge Raad is een natuurgrasveld geen bouwwerk. De landbouwgrond is dus niet bestemd om te worden bebouwd. De levering van de landbouw is niet belast met btw en de verkrijging is op grond van de gemeentelijke vrijstelling overdrachtsbelasting vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting.

Grond en gratis gebruik

De gemeente koopt landbouwgrond van een agrariër en de agrariër bedingt dat hij de landbouwgrond nog gratis mag gebruiken tot het moment dat de gemeente de landbouwgrond gaat gebruiken. Op zich een eenvoudige casus. Niettemin kan een vervelend fiscaal aspect optreden. Voor het lezen van het artikel moet u inloggen op Taxnavigator. Klik hier

Cursus

Wij bespreken deze casus en andere casussen ook op de online cursus 'Fiscale actualiteiten voor gemeentelijke praktijk' op 16 maart 2021. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.