Nieuws

BTW: BCF: Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’

Geplaatst: 03 januari 2021
Kenmerk: 2021.33924

BTW: BCF: Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het geactualiseerde Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875.

Op 30 december 2020 is het geactualiseerde Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875, gepubliceerd.

Het Besluit betreft de toepassing van de Wet op de omzetbelasting c.q. btw en het BTW-compensatiefonds bij publiekrechtelijke lichamen zoals gemeenten.

  • Onderdeel 2 van het Besluit betreft de toepassing van de wet op de omzetbelasting.
  • In onderdeel 2.1. van het Besluit beschrijft de Staatssecretaris van Financiën wanneer een gemeente als overheid handelt en wanneer een gemeente als btw-ondernemer handelt.
  • In onderdeel 2.3.1. tot en met 2.3.4. beschrijft de Staatssecretaris van Financiën hoe moet worden omgegaan met de aankoop van goederen in het buitenland.
  • In onderdeel 2.3.5 en 2.3.6. beschrijft de Staatssecretaris van Financiën de toepassing van de btw-verleggingsregel.
  • In onderdeel 2.4. beschrijft de Staatssecretaris het recht op aftrek van btw als de gemeente als btw-ondernemer handelt.
  • In onderdeel 2.5.1 beschrijft de Staatssecretaris van Financiën de overgangsregeling inzake bouwgrond uit 1968.
  • In onderdeel 2.5.2. worden de goedkeuringen inzake de uitvoering van bestemmingsplannen beschreven.
  • Onderdeel 3 van het Besluit betreft de Wet op het BTW-compensatiefonds.
  • In onderdeel 3.1. van het Besluit beschrijft de Staatssecretaris van Financiën de Algemene aspecten van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds en de uitsluitingsgronden.
  • In onderdeel 3.2. van het Besluit beschrijft de Staatssecretaris van Financiën de btw-transparantiemethode c.q. het doorschuiven van btw.

Commentaar

  • Het Besluit regelt een aantal praktische zaken. Maar een groot aantal zaken worden niet geregeld. Het standpunt inzake de btw en BCF-aspecten van het gescheiden inzamelen van glas, papier en PMD zijn niet in het Besluit opgenomen. In de praktijk bestaan ter zake nog tal van vragen. Bijvoorbeeld over de verdeling van de btw over de verschillende activiteiten inzake het gescheiden inzamelen van afval. Welke methoden kunnen worden gebruikt?
  • De gemeente handelt als btw-ondernemer bij de verkoop en levering van bouwtitels. De motivering van het standpunt ontbreekt. Is dit standpunt wel juist? De gemeente handelt toch als overheid bij het maken en aanpassen van bestemmingsplannen.
  • De redactie van Taxnavigator mist standpunten over de btw en BCF-aspecten van bijvoorbeeld de nieuwe Inburgeringswet, het beschermd wonen en tal van andere producten van de gemeente.
  • De Belastingdienst gaat akkoord met toepassing van de nieuwe ORINCO-methode. In het Besluit is geen beschrijving opgenomen op welke manier het gemeentelijk mengpercentage eenvoudig kan worden bepaald.

Gemeentelijke praktijk

De Belastingdienst heeft een overzichtelijk handboek 'Loonheffingen' gepubliceerd. Waarom wordt ook niet een handboek 'BTW-compensatiefonds' opgesteld. In het handboek 'BTW-compensatiefonds' kunnen de standpunten van de Belastingdienst over het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds worden opgenomen.

Documenten en publicatie

  • Voor raadplegen Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.