Nieuws

BCF: Vereenvoudiging BTW-compensatiefonds gewenst

Geplaatst: 25 februari 2021
Kenmerk: 2021.35375

BCF: Vereenvoudiging BTW-compensatiefonds gewenst

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de mogelijkheden om het BTW-compensatiefonds te vereenvoudigen en de uitvoeringskosten sterk te beperken.

Verstrekkingen aan individuele derden

Gemeenten kunnen geen btw compenseren bij het BTW-compensatiefonds ter zake van de aankoop van goederen en diensten die worden verstrekt aan zogenoemde individuele derden. Worden goederen en diensten ingekocht en verstrekt aan ambtenaren die in dienst zijn bij de gemeente, aan leden van het college van B&W of aan leden van de gemeenteraad dan bestaat wel recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. Verstrekt de gemeente aan inwoners van de gemeente een knijper om zwerfafval in gemeentelijk openbaar gebied op te ruimen of verstrekt de gemeente bomen aan inwoners om de gemeente te vergroenen dan bestaat geen recht op compensatie van btw. Dit geldt ook als een regenton of energiebesparende producten worden verstrekt. Volgens Taxnavigator kunnen uitvoeringsproblemen worden vermeden door gemeenten toe te staan dat verstrekkingen tot € 50 of € 100 kunnen worden gedaan zonder correctie van de btw op de kosten bij het BTW-compensatiefonds.

Samenwerken in de regio

Het Rijk verstrekt een financiële bijdrage aan een gemeente om met de buurgemeente een aantal zaken gezamenlijk op te pakken zoals huisvestiging voor arbeidsmigranten, jeugdzaken, WMO-activiteiten of het uitvoeren van een Regiodeal. De gemeente die de financiële bijdrage ontvangt mag alleen de btw op de kosten compenseren die betrekking heeft op de eigen gemeente. Om de btw op de kosten toch zoveel als mogelijk te kunnen compenseren bij het BTW-compensatiefonds moeten ingewikkelde afspraken worden gemaakt met de dienstverleners of kosten worden doorbelast met verrekening van de financiële bijdrage van het Rijk. Volgens de redactie van Taxnavigator kunnen de uitvoeringskosten worden beperkt als de gemeente die de Rijksbijdrage ontvangt de btw op de kosten kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds voor zover ter zake van het project recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat. Dat de kosten niet alleen betrekking hebben op de eigen gemeente mag het recht op compensatie van btw bij de gemeente die de financiële bijdrage ontvangt niet in de weg staan.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.