Nieuws

BCF: BTW-compensatiefonds: Beleid: Wat is beleid en wat is geen beleid?

Geplaatst: 09 juni 2021
Kenmerk: 2021.37942

BCF: BTW-compensatiefonds: Beleid: Wat is beleid en wat is geen beleid?

De btw op de kosten van beleid kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Maar wat is nu beleid en wat niet? Betreft beleid alleen de werkzaamheden voor de gemeenteraad?

1. Beslissing van gemeenteraad

Als kosten worden gemaakt voor een beslissing van de gemeenteraad dan kan de gemeente de btw op de kosten met betrekking tot deze beslissing compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Denk hierbij aan de btw op de kosten van onderzoek, extern advies maar ook de kosten van de ingeleende projectleider die voor deze activiteit wordt ingezet. Wordt een school gebouwd, een nieuwe begraafplaats aangelegd of een maatschappelijk centrum gebouwd dan kan btw worden bespaard als de beslissing van de gemeenteraad zo goed mogelijk wordt voorbereid zodat in de uitvoeringsfase minder onderzoek noodzakelijk is. Zo kan bijvoorbeeld het aspect duurzaamheid voor de beslissing van de gemeenteraad grondig worden uitgezocht en de gemeenteraad uitgebreid worden geïnformeerd.

2. Invalidenkaart

De gemeente verstrekt een invalidenkaart aan een inwoner van de gemeente. Alleen de gemeente mag een rechtsgeldige invalidenkaart verstrekken aan de inwoners. De gemeente maakt kosten met btw voor een medische keuring. De gemeente maakt de kosten in verband met een beleidsbeslissing. Komt de persoon in aanmerking van de invalidenkaart of niet. De gemeente kan de btw op de kosten van de keuring volgens Taxnavigator compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De keuringsdienst wordt aan de gemeente verleend. De gemeente koopt de keuringsdienst in om de kwaliteit van de keuring te bewaken. Als de aanvrager moet bijdragen in de kosten van de keuring dan is de financiële bijdrage van de aanvrager niet belast met btw. Aan de aanvrager wordt geen dienst verleend. De aanvrager betaalt mee in de kosten die de gemeente maakt.

3. Gemeentelijke beleidsnotities

De kosten voor het opstellen van bijvoorbeeld een gemeentelijke onderwijshuisvestingsnotities kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds. In de gemeentelijke huisvestingsnotitie komen vragen aan de orde zoals hoeveel en wanneer gaat de gemeente in onderwijsgebouwen investeren. Welk budget wordt beschikbaar gesteld. De btw op de kosten van het opstellen van een MJOP voor onderwijshuisvesting is een kostenpost. Een MJOP houdt direct verband met het ter beschikking stellen van onderwijshuisvesting en betreft het onderhoudsplan van de onderwijshuisvesting. Een MJOP moet worden onderscheiden van de gemeentelijke onderwijshuisvestingsnotities. De gemeentelijke onderwijshuisvestingsnota betreft beleid en dient voor de keuze ‘of’, ‘waarin’ en ‘wanneer’ gaan we investeren en voor welk budget.

4. Evaluatie van beleid

De btw op de kosten van de evaluatie van beleid kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente laat bijvoorbeeld het beleid toetsen door extern adviesbureau. De gemeenteraad ontvangt een rapportage. De btw op de kosten van de evaluatie van de uitvoering van een bepaalde activiteit inzake de jeugdgezondheidszorg is een kostenpost als ter zake van de activiteit geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat of recht op aftrek van btw via de btw-aangifte.

5. Cursus

Op 7 juli 2021 organiseert Fiscaal Vanmorgen de online cursus 'Overzicht en actualiteiten BTW-compensatiefonds'.

Tijdstip: 7 juli 2021, 13:00 - 15:00. Voor meer informatie: Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.