Nieuws

BCF: Begraafplaatsen: Openbaar gebied

Geplaatst: 09 juni 2021
Kenmerk: 2021.37526

BCF: Begraafplaatsen: Openbaar gebied

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Gerechtshof Amsterdam van 29 april 2021 inzake het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds die door de gemeente wordt betaald in verband met de exploitatie van de gemeentelijke begraafplaats.

Begraafplaatsen en BTW-compensatiefonds

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 19 juni 2020, nr. 18/01712, geoordeeld dat gemeenten de gemeentelijke begraafplaatsen als btw-ondernemer exploiteert. De gemeente heeft ter zake van de verstrekking van grafrechten geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. De Hoge Raad heeft in zijn arrest de zaak voor verdere behandeling doorverwezen naar het Gerechtshof Amsterdam. De gemeente exploiteert een begraafplaats door het verstrekken van grafrechten. De gemeente gebruikt de gemeentelijke begraafplaats ook voor andere activiteiten dan het uitgeven van grafrechten. De gemeentelijke begraafplaats wordt gebruikt om personen te begraven waarvoor niemand zorg draagt. Verder wordt de begraafplaats ook gebruikt voor herdenkingen zoals dodenherdenking. Op de begraafplaats staan ook herdenkingsmonumenten.

Uitspraak Gerechtshof Amsterdam

Het Gerechtshof oordeelt in zijn uitspraak van 29 april 2021 met kenmerk 20/00378 dat het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds slechts zeer beperkt is. De btw op de kosten van het begraven waarvoor niemand zorg draagt betreft een sobere begrafenis. De activiteit is vrijgesteld van de heffing van btw op grond van de btw-vrijstelling voor lijkbezorgers. Omdat de activiteit is vrijgesteld van de heffing van btw geldt de uitsluiting van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds van artikel 4, eerste lid, onderdeel b Wet BCF. De btw op de kosten die betrekking hebben op de aanschaf en/of de instandhouding van een herdenkingsmonument voor de slachtsoffers van de Tweede Wereldoorlog kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Dit geldt niet voor het terrein rondom het herdenkingsmonument. De btw op de kosten van het onderhoud van het terrein rondom het herdenkingsmonument is een kostenpost.

Gemeentelijk openbaar gebied

Gemeentelijke begraafplaatsen betreffen volgens het Gerechtshof Amsterdam geen gemeentelijk openbaar gebied c.q. openbaar groen. Tussen de gemeentelijke begraafplaats en gemeentelijk openbaar groen bestaan belangrijke verschillen. Openbaar groen wordt gebruikt voor wandelen, recreëren en het uitlaten van honden. Een begraafplaats kan door eenieder worden betreden om begraven en gecremeerde overledenen te herdenken. Toeristen die een begraafplaats bezoeken omdat daar een historisch belangwekkende persoon is begraven doen dat om de overledene(n) te herdenken volgens het Gerechtshof.

Gemeentelijke praktijk

Het is vraag of de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam standhoudt bij de Hoge Raad als beroep in cassatie wordt aangetekend. Het feit dat een ieder de begraafplaats kan betreden voor de herdenking van overleden personen of een andere activiteit maakt de begraafplaats volgens Taxnavigator met uitzondering van de graven gemeentelijk openbaar gebied. De algemene toegang is toch het kenmerk van openbaar gebied.

Cursus

Op 7 juli 2021 organiseert Fiscaal Vanmorgen de online cursus 'Overzicht en actualiteiten BTW-compensatiefonds'.

Tijdstip: 7 juli 2021, 13:00 - 15:00. Voor meer informatie: Klik hier

Documenten en publicaties

  • Voor raadplegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam d.d. 29 april 2021, nr. 20/00378. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.