Nieuws

VPB: Voortgang reclamedossier

Geplaatst: 30 mei 2020
Kenmerk: 2020.27231

VPB: Voortgang reclamedossier

De Belastingdienst heeft het standpunt ingenomen dat financiële overschotten die door gemeenten worden gerealiseerd met de exploitatie van reclameconcessies zijn belast met vennootschapsbelasting. Zoals wij hebben vernomen vindt overleg plaats tussen VNG en de Belastingdienst om een aantal proefprocedures over de Vpb-aspecten van reclameconcessies te voeren. Ter zake van de fiscaliteit merken wij het volgende op.

Het zal volgens Taxnavigator jaren duren en vele procedures vergen voordat duidelijkheid bestaat over de Vpb-aspecten van reclameconcessies. Reclameconcessies hebben met name betrekking op het publieke domein c.q. het openbaar gebied van de gemeente. Een ingewikkeld onderwerp met veel fiscale aspecten. Niet alleen speelt voor de fiscaliteit de vraag of de exploitatie van een reclameconcessie normaal vermogensbeheer betreft. Als het overschot is belast met Vpb ontstaan zeker weer nieuwe fiscale vragen. Wat is nu precies het gerealiseerde financiële overschot en hoe moet de reclameconcessie fiscaal worden gewaardeerd.

Welke gemeente gaat de proefprocedure verzorgen? Welk belastingadvieskantoor mag de proefprocedure verzorgen? Moet er een aanbesteding komen? Zijn gemeenten gebonden aan het resultaat van de proefprocedure?

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.