Nieuws

COVID-19: BCF: BTW: vervoerdiensten

Geplaatst: 30 mei 2020
Kenmerk: 2020.26679

COVID-19: BCF: BTW: vervoerdiensten

Gemeenten kopen vervoersdiensten in voor het verzorgen van WMO-vervoer, leerlingenvervoer, ouderenvervoer, vervoer voor bewegingsonderwijs en andere (bijzondere) vervoer. De vervoersdiensten zijn belast met 9% btw. De gemeente kan de btw op de kosten van het verzorgen van leerlingenvervoer niet aftrekken c.q. terugvragen op de btw-aangifte en ook niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. In een aantal situaties kan de gemeente de btw op de kosten van het verzorgen van WMO-vervoer wel aftrekken op de btw-aangifte. In verband met COVID 19 en de intelligente lockdown wordt niet of minder gereden. De gemeenten blijven de gehele of een deel van de maandelijkse c.q. periodieke kosten doorbetalen om de kosten van vervoerders te compenseren.

Moeten de vervoerbedrijven facturen met btw blijven uitreiken? Is het bedrag wat de gemeente ter compensatie aan de vervoerders betaalt belast met btw? Een belangrijk punt voor het punt voor het antwoord op deze vraag betreffende de contractuele verhoudingen. Wat zijn de gemeente en de vervoerder overeengekomen? Als de gemeente de btw op de kosten van het WMO-vervoer kan verrekenen c.q. in aftrek kan nemen op de btw-aangifte geldt dit dan ook de btw die de afgelopen maanden is gefactureerd terwijl geen of nauwelijks personen zijn vervoerd.

Dit artikel een samenvatting van een overzichtsartikel dat is gepubliceerd op het besloten gedeelte van Taxnavigator. Voor lezen van complete artikel. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.