Nieuws

SPUK: Project: Gemeente start beweegprogramma

Geplaatst: 30 december 2020
Kenmerk: 2020.33652

SPUK: Project: Gemeente start beweegprogramma

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de fiscale aspecten van een beweegprogramma.

Gemeenten helpen oudere inwoners om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven. Gemeenten starten beweegprogramma's voor ouderen om de conditie op peil te houden. Een oudere inwoner van de gemeente met een goede conditie kan langer zelfstandig blijven wonen.

De gemeente heeft geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. Ter zake geldt een uitsluitingsgrond. Als de gemeente de activiteit als btw-ondernemer verricht dan is de activiteit vrijgesteld van de heffing van btw. Daarnaast kan de Belastingdienst het standpunt innemen dat sprake is van een verstrekking aan een individuele derde. De Hoge Raad oordeelde in zijn uitspraak van 18 november 2016, nr. 12/02683 in de zaak van de gemeente Borsele dat de inwoners van de gemeente Borsele die in aanmerking kwamen voor het leerlingenvervoer ook individuele derden vormden waardoor een uitsluitingsgrond van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds van toepassing was.

Volgens Taxnavigator heeft de gemeente ter zake van de kosten van het beweegprogramma recht op een zogenoemde SPUK-Sport subsidie.

Voor raadplegen uitspraak Hoge Raad d.d. 18 november 2016, nr. 12/02683. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.