Nieuws

COVID-19: Actualisatie Besluit noodmaatregelen coronacrisis (reiskostenvergoeding januari 2021)

Geplaatst: 30 december 2020
Kenmerk: 2020.33635

COVID-19: Actualisatie Besluit noodmaatregelen coronacrisis (reiskostenvergoeding januari 2021)

In dit besluit zijn nieuwe goedkeuringen opgenomen. Deze zien op de volgende onderwerpen:

  • Belastingvrijstelling subsidie financiering vaste lasten tijdens de tweede openstelling (onderdeel 8.5);
  • Continuïteitsbijdragen zorglichamen (onderdeel 8.6);
  • Verlenging overgangsregelingen zorg- en sociale werkbedrijf-lichamen (onderdeel 8.7);
  • Btw nultarief COVID-19-vaccins en COVID-19-testkits (onderdeel 9d).
  • De vervallen goedkeuring inzake het verlaagd btw-tarief voor online diensten door sportscholen is opnieuw opgenomen (onderdeel 9b).

Daarnaast zijn enkele bestaande maatregelen verlengd:

  • Tijdelijke uitstelbeleid (onderdelen 3 en 4);
  • Versoepeling van enkele administratieve handelingen in de loonbelasting (onderdeel 6.1);
  • Ongewijzigd doorlopen vaste reiskostenvergoeding in de loonheffingen (onderdeel 6.2)
  • Btw nultarief mondkapjes (onderdeel 9c);
  • Ter beschikking stellen van zorgpersoneel (onderdeel 9a.1)1;
  • Heffing over Duitse netto-uitkeringen (onderdeel 10).

6.2 Ongewijzigd doorlopen vaste reiskostenvergoedingen en andere vaste vergoedingen

Vaste reiskostenvergoeding

Voor reiskosten met een vast en gelijkmatig karakter bestaat de mogelijkheid een vaste onbelaste vergoeding af te spreken, bijvoorbeeld voor het woon-werktraject (zie onderdeel 4 van het besluit van 20 maart 2015, nr. BLKB2015/0188M (Stcrt. 2015, 8385)). Voor veel werknemers leiden de maatregelen rondom de coronacrisis wat betreft de kosten van vervoer tot een verandering van hun reispatroon. Die verandering kan meebrengen dat een werkgever de vaste reiskostenvergoeding moet aanpassen of geheel of gedeeltelijk tot het loon moet rekenen. Dit vind ik in deze bijzondere omstandigheden niet doelmatig en ongewenst. Daarom keur ik voor zoveel nodig het volgende goed.

Goedkeuring

Ik keur voor zoveel nodig goed dat een werkgever gedurende het jaar 2020 en de maand januari van het jaar 2021 voor een vaste reiskostenvergoeding geen gevolgen verbindt aan een wijziging in het reispatroon van een werknemer. De werkgever kan deze goedkeuring ook toepassen voor een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie. Dit betekent dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is. Als een werkgever een vaste reiskostenvergoeding met ingang van 1 januari 2021 heeft gewijzigd kan hij deze wijziging desgewenst uitstellen tot 1 februari 2021. In dat geval kan hij deze goedkeuring ook voor de maand januari van het jaar 2021 toepassen alsof hij de vaste reiskostenvergoeding ongewijzigd heeft voortgezet.

Andere vaste vergoedingen

Voor andere vaste vergoedingen kunnen de maatregelen rondom de coronacrisis zonder nadere maatregel overeenkomstige gevolgen hebben. Dit vind ik in deze bijzondere omstandigheden ook niet doelmatig en ongewenst. Daarom keur ik voor zoveel nodig het volgende goed.

Goedkeuring

Ik keur voor zoveel nodig goed dat een werkgever gedurende het jaar 2020 ook andere vaste vergoedingen ongewijzigd voortzet en daarvoor blijft uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is.

Toelichting

Deze goedkeuringen gelden niet voor een vergoeding voor extraterritoriale kosten volgens de bewijsregel als bedoeld in artikel 10ea van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965. Deze goedkeuringen zien alleen op vaste vergoedingen waarop de werknemer uiterlijk op 12 maart 2020 een onvoorwaardelijk recht kreeg. Als een recht op een vaste reiskostenvergoeding afhankelijk was van een keuze van de werknemer (bijvoorbeeld bij een cafetariasysteem) moet deze zijn keuze uiterlijk op 12 maart 2020 hebben gemaakt.

Redactie: Geen mededeling wordt gedaan over overige vaste kostenvergoedingen. Omdat hier geen aandacht aan wordt besteed moet worden aangenomen dat overige vaste kostenvergoedingen met ingang van 1 januari 2021 opnieuw naar de feiten en omstandigheden moeten worden beoordeeld en vastgesteld.

Documenten en publicaties

  • Besluit 'Fiscale tegemoetkomingen naar aanleiding van de coronacrisis; (Besluit noodmaatregelen coronacrisis)', 21 december 2020, nr. 2020-247116. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.