Nieuws

FD: Publieke diensten in gevaar door financiële tekorten bij gemeenten

Geplaatst: 27 april 2020
Kenmerk: 2020.26150

FD: Publieke diensten in gevaar door financiële tekorten bij gemeenten

In het financieele dagblad van 22 april 2020 is het artikel ‘Publieke diensten in gevaar door financiële tekorten bij gemeenten’ gepubliceerd. Bijgaand een korte samenvatting.

Volgens het artikel moeten gemeenten door de coronacrisis flink bezuinigen op voorzieningen zoals buurtwerk, culturele instellingen, bibliotheken en zwembaden. De bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat inkomsten uit parkeren en toerisme sterk dalen en de uitgaven voor bijstand, schuldhulpverlening en jeugdhulp sterk stijgen. De mogelijkheden om tekorten op te vangen met hogere belastingen en het putten uit buffers nemen steeds meer af. Voor de coronacrisis had driekwart van de gemeenten voor 2020 geen sluitende begroting.

Praktijk

  • geen ontvangsten dividend
  • geen of minder opbrengst van toeristenbelasting
  • minder ontvangst gemeentelijke belastingen
  • betalingskorting gemeentelijke belastingen
  • uitstel invordering gemeentelijke belastingen door op ander moment opleggen aanslag gemeentelijke belastingen

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.