Nieuws

Lezersvraag: Bedrijf neemt tegen vergoeding personeel van gemeente over

Geplaatst: 19 augustus 2020
Kenmerk: 2020.29534

Lezersvraag: Bedrijf neemt tegen vergoeding personeel van gemeente over

Bericht 19 augustus 2020: Berichtnummer:Taxnavigator 2020.508

In dit nieuwsbericht informeren wij over een lezersvraag inzake het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds als een bedrijf tegen vergoeding een werknemer van de gemeente overneemt.

De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met een bedrijf. Het bedrijf zal tegen een vergoeding een werknemer van de gemeente overnemen. De werknemer is werkzaam als personeelsconsulent bij de gemeente en hield zich bezig met advisering van afdelingen bij de selectie van nieuwe werknemers en het schrijven van beleidsstukken. Het bedrijf heeft met de Belastingdienst afgestemd dat het bedrijf als btw-ondernemer een dienst verleent aan de gemeente en een factuur met btw moet uitreiken aan de gemeente.

Volgens Taxnavigator kan de gemeente de btw die het bedrijf factuur compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat de gemeente de btw niet volledig kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds maar dat het gemeentelijke mengpercentage moet worden toegepast. Dit omdat de wereknemer ook is ingezet voor de selectie van nieuwe medewerkers die zich bezig hielden met de btw-ondernemersactiviteiten van de gemeente.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.