Nieuws

LB: Eindheffing verstrekking bijstand aan zelfstandigen

Geplaatst: 19 augustus 2020
Kenmerk: 2020.29516

LB: Eindheffing verstrekking bijstand aan zelfstandigen

Bericht 19 augustus 2020: Berichtnummer:Taxnavigator 2020.507

In dit nieuwsbericht informeren wij u over verschuldigd van belasting bij de verstrekking van uitkeringen en leningen aan zelfstandigen. In artikel 8.1. Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 (URLB 2011) is bepaald dat bepaalde uitkeringen van publiekrechtelijke aard buiten de heffing van belasting kunnen blijven.

In artikel 8.1. Uitvoeringsregeling Loonbelasting 2011 onderdeel b worden genoemd tegemoetkomingen ingevolge artikel 63a van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, artikel 65l van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, artikel 67i van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en artikel 3:75 van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten.

In artikel 8.1. Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 onderdeel e worden genoemd uitkeringen aan bij of krachtens artikel 78f van de Participatiewet verleende bijstand aan zelfstandigen die eerst in de vorm van een renteloze geldlening is verstrekt en daarna is omgezet in een bedrag om niet.

Gemeenten hebben aan de Belastingdienst 6 situaties voorgelegd met de vraag of eindheffing verschuldigd is op grond van artikel 8.1, onderdeel e, Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 (URLB 2011). De antwoorden zijn aan de Belastingdienst voorgelegd en kunnen gemeenten op weg helpen bij de beoordeling periodiciteit. Als sprake is van een periodieke uitkering is de gemeente eindheffing verschuldigd.

Voor raadplegen standpunt Belastingdienst: Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.