Nieuws

BTW: Besluit inzake heffing privégebruik auto en toepassing BUA geactualiseerd

Geplaatst: 17 augustus 2020
Kenmerk: 2020.29285

BTW: Besluit inzake heffing privégebruik auto en toepassing BUA geactualiseerd

Bericht 17 augustus 2020 Taxnav 2020.501

In de Staatscourant van 3 juli 2020, nr. 35053, is het geactualiseerde besluit 'Omzetbelasting. Heffing privégebruik auto en toepassing BUA' gepubliceerd. Het Besluit heeft betrekking op een toe te passen correctie inzake de btw-regelgeving. Het Besluit heeft dus geen betrekking op de Loonbelasting. Het Besluit van 25 juni 2020, nr. 2020-4366 is ook niet van belang voor het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds.

Als een btw-ondernemer een auto aan zichzelf of zijn personeel ter beschikking stelt die ook voor privédoeleinden wordt gebruikt dan moet de btw-ondernemer aan het einde van het jaar een btw-correctie toepassen als hij btw op de kosten van de auto op zijn btw-aangifte in aftrek heeft genomen en de ondernemer of zijn personeel geen kostendekkende vergoeding hebben betaald voor het privégebruik van de auto. Voor de heffing van btw wordt woon-werk verkeer ook als privégebruik beschouwd. De btw-correctie moet in beginsel worden berekend aan de hand van de werkelijk gereden zakelijke en privékilometers. Het is ook toegestaan om de correctie te bereken op basis van een forfait van 2,7% en in sommige gevallen 1,5% van de waarde van de auto. In het Besluit heffing privégebruik auto is het beleid uiteengezet om de omvang van het privégebruik te bepalen en het forfait toe te passen. In het Besluit van 25 juni 2020, nr. 2020-4366, is het besluit op een aantal punten geactualiseerd.

Het Besluit van 25 juni 2020, nr. 2020-4366 is voor gemeenten alleen relevant als vanuit een btw-ondernemerstaak een auto ter beschikking wordt gesteld aan een werknemer. De werknemer voor het privégebruik geen vergoeding betaalt en de gemeente btw op de kosten van de auto in aftrek heeft genomen op de btw-aangifte.

Voor raadplegen Besluit 'Omzetbelasting. Heffing privégebruik auto en toepassing BUA' van 25 juni 2020, nr. 2020-4366. Klik hier

Dit Besluit is ook toegevoegd aan het overzicht Beleidsbesluiten op Taxnavigator. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.