Nieuws

BTW: BCF: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Standpunt MvF: een andere benadering

Geplaatst: 06 juni 2020
Kenmerk: 2020.25933

BTW: BCF: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Standpunt MvF: een andere benadering

Het Ministerie van Financiën heeft een standpunt ingenomen inzake de financiële bijdragen van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Volgens Taxnavigator kan ook een andere benadering worden gevolgd.

1. Standpunt Ministerie van Financiën

In zijn brief van 12 november 2019 met nummer 2019-0000183744 neemt de Staatssecretaris van Financiën een standpunt in over de financiële bijdragen die gemeenten ontvangen van Stichting Afvalfonds.

  • Voor raadplegen brief Staatssecretaris van Financiën van 12 november 2019 met nummer 2019-0000183744 'Btw-aspecten die samenhangen met de inzameling van (zwerf)afval. Klik hier
  • Voor meer informatie over Stichting Afvalfonds Verpakkingen verwijzen wij u naar het artikel Stichting Afvalfonds Verpakkingen van Taxnavigator van 27 juli 2019. Klik hier

De financiële bijdragen die gemeenten ontvangen van Stichting Afvalfonds in verband met de gescheiden inzameling, sortering en/of verwerking van verpakkingsafval bestaande uit de materiaalsoorten hout, papier, karton, glas, metaal en kunststof is volgens de Staatssecretaris van Financiën belast met btw.

De gemeente verzorgt tegen vergoeding een dienst. De dienst betreft het verzorgen van een taak voor een derde. De dienstverlening bestaat uit het scheiden van regulier afval, het monitoren inzake regulier afval en het rapporteren omtrent regulier afval. De gemeente verzorgt tegen vergoeding een wettelijke verplichting van de verpakkingsindustrie.

Gemeenten hebben de verplichting om afval in te zamelen maar hebben niet de verplichting om afval gescheiden in te zamelen. Ook heeft de gemeente geen verplichting om een registratie bij te houden c.q. gegevens aan te leveren met betrekking tot de hoeveelheid en aard van het door haar ingezamelde afval.

2. Benadering Taxnavigator

Volgens Taxnavigator kan ook een andere benadering worden gevolgd.

De gemeente handelt als overheid bij het ophalen van huishoudelijk afval van inwoners. Het huishoudelijk afval van huishoudens bestaat voor een belangrijk deel uit onder andere glas, papier en plastic. De gemeente krijgt van Stichting Afvalfonds Verpakkingen een financiële bijdrage als de gemeente bij het ophalen van het huishoudelijk afval het glas, papier en plastic gescheiden ophaalt. De gemeente krijgt de financiële bijdragen in verband met het uitvoeren van een taak die als overheid wordt verricht. De gemeente handelt ook bij het ophalen van huishoudelijk afval dat bestaat uit glas, papier en plastic nog steeds als overheid en maakt daarbij ook gebruik van overheidsprerogrtieven. De gemeente wordt financieel ondersteund om deze overheidstaak anders in te vullen. Gemeenten verlenen als overheid een dienst aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen als dienstverlening kan worden onderkend. De verplichtingen van het bedrijfsleven staan geheel los van de hoedanigheid waarin de gemeente handelt.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.