Nieuws

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': lokale en regionale omroepen

Geplaatst: 28 december 2020
Kenmerk: 2020.33563

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': lokale en regionale omroepen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën inzake het recht op aftrek van btw van lokale en regionale omroepen.

Standpunt Staatssecretaris van Financiën

De Staatssecretaris van Financiën geeft in onderdeel 3.51. 'Splitsing aftrek bij lokale en regionale omroepen' van het Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr. 2020-167584 aan dat de lokale en regionale omroepen die de kosten van de omroep niet geheel kunnen bekostigen met reclameopbrengsten niet alle btw op de kosten van de omroep in aftrek kunnen nemen op de btw-aangifte. Als de omroep een deel van de kosten van de omroep bekostigd met subsidie en schenkingen dan volgt volgens de Staatssecretaris van Financiën een beperking van het recht op aftrek van btw bij de omroep. De btw op de kosten die in aftrek kan worden genomen op de btw-aangifte moet volgens de Staatssecretaris van Financiën worden bepaald op basis van de verhouding tussen de vergoedingen voor de belaste handelingen en de totale opbrengsten.

In het Besluit Aftrek gebruikt de Staatssecretaris van Financiën het volgende voorbeeld: “De kosten van een omroeporganisatie bedragen in totaal € 90.000. De omroeporganisatie ontvangt € 60.000 uit reclameopbrengsten, € 30.000 uit een gemeentelijke exploitatiesubsidie en € 10.000 uit schenkingen. De aftrekbare voorbelasting wordt bepaald door de verhouding tussen de reclameopbrengsten en de totale opbrengsten. Van de voorbelasting is dus 60.000/100.000 deel (60%) aftrekbaar”.

Behandeling btw op kosten door lokale en/of regionale omroepen

In het algemeen maken de lokale en regionale omroepen radioprogramma’s en verzorgen de lokale en de regionale omroepen tegen een meer dan symbolische vergoeding met btw belaste reclamediensten. Volgens Taxnavigator volgt uit het systeem van de btw-regelgeving en het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën ter zake van de btw op de kosten van de lokale en/of regionale omroep de volgende handelwijze:

  • De btw op de kosten die direct verband houdt met het verzorgen van met btw belaste reclamediensten c.q. reclameboodschappen kan op de btw-aangifte van de omroep volledig in aftrek worden genomen c.q. worden verrekend op de btw-aangifte.
  • De btw op de kosten die direct verband houdt met de programmering kan volgens het Besluit Aftrek in aftrek worden genomen voor zover de kosten van de programmering worden betaald met btw belaste reclameopbrengsten.
  • De btw op de kosten die verband houdt met de programmering en het verzorgen van reclameboodschappen moet volgens het Besluit Aftrek van de Staatssecretaris van Financiën worden verdeeld in een gedeelte dat in aftrek kan worden genomen op de btw-aangifte en een gedeelte dat niet aftrekbaar is. De btw op de kosten die in aftrek kan worden genomen op de btw-aangifte wordt op basis van de verhouding tussen de vergoedingen voor de belaste handelingen en de totale opbrengsten. Exploitatiesubsidies en schenkingen betreffen volgens de Staatssecretaris van Financiën opbrengsten. Als de totale opbrengsten niet voldoende zijn om de totale kosten te dekken dan moeten in de noemer de totale kosten worden meegenomen.

Gemeentelijke praktijk lokale en/of regionale omroepen

De redactie van Taxnavigator onderkent een aantal belangrijke zaken voor de gemeentelijke praktijk

  • Gemeenten subsidiëren de lokale en/of regionale omroep. Mogelijk is de subsidie geheel of voor een deel belast met btw omdat dienstverlening jegens de gemeente kan worden onderkend. De omroep verspreidt bijvoorbeeld gemeentelijke informatie op verzoek van de gemeente.
  • De subsidie heeft volgens de Staatssecretaris van Financiën tot gevolg dat de omroep minder btw op de kosten in aftrek kan nemen op de btw-aangifte. De kosten van de omroep nemen toe en de gemeente moet mogelijk de subsidie verhogen. Het wel of niet in aftrek kunnen nemen van de btw op de aangifte heeft direct invloed op de omvang van de kosten van de omroep. Het is overigens maar zeer de vraag of het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën fiscaaltechnisch correct is. In zijn jurisprudentie heeft het Hof van Justitie diverse malen geoordeeld dat exploitatiesubsidies het recht op aftrek van btw op kosten niet beperken. Opvallend is dat de Staatssecretaris van Financiën dit standpunt inzake de beperking van het recht op aftrek van btw door exploitatiesubsidies specifiek inneemt met betrekking tot lokale en regionale omroepen. Kennelijk geldt dit standpunt alleen voor lokale en/of regionale omroepen en niet voor andere organisaties. Het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën kan tot aanzienlijke kosten leiden als de lokale en/of regionale omroep flink heeft geïnvesteerd in dure zend- en computerapparatuur. Gelet op de jurisprudentie van het Hof van Justitie is het volgens Taxnavigator maar zeer de vraag of het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën stand houdt bij de belastingrechter.
  • Het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën betekent ook dat een lokale en/of regionale omroep ter zake van de huur van een ruimte voor huisvesting van de lokale en/of regionale omroep veelal niet kan opteren voor een met btw belaste huur van een ruimte in een MFA of ander gebouw. De lokale en/of regionale omroep gebruikt de ruimte volgens de Staatssecretaris van Financiën niet voor 90% of meer voor het verrichten van met btw belaste prestaties. De btw op de bouwkosten en kosten van onderhoud die betrekking hebben op de ruimte waarin de lokale en/of regionale omroep is gehuisvest is door de btw-vrije huur een kostenpost. Afhankelijk van de situatie kan worden bekeken op de gemeentelijke subsidie kan worden getransformeerd in een met btw belaste opdracht.

Documenten en publicaties

  • Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr. 2020-167584, Voor downloaden. klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.