Nieuws

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': Bibliotheken

Geplaatst: 28 december 2020
Kenmerk: 2020.33569

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': Bibliotheken

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën inzake het recht op aftrek van btw van exploitanten van bibliotheken.

Bibliotheek/gratis activiteiten

Het gratis verzorgen van activiteiten kan leiden tot een beperking van de aftrek van btw op de exploitatiekosten. Met betrekking tot de bibliotheek speelt in dat kader de vraag of het gratis uitlenen van boeken door bibliotheken aan kinderen leidt tot een beperking van het recht op aftrek van btw op de kosten bij de exploitant van een bibliotheek. Als de omvang van het recht op aftrek wordt beperkt door het gratis uitlenen van boeken gebruikt de exploitant de gehuurde ruimte mogelijk niet meer voor 90% of meer voor het verrichten van met btw belaste activiteiten. De gemeente en de exploitant van de bibliotheek kunnen ter zake van de huur van ruimte voor de bibliotheek niet opteren voor een met btw belaste huur als niet wordt voldaan aan het zogenoemde 90%-criterium. De btw op de kosten die kan worden toegerekend aan de btw-vrijgestelde huur is een kostenpost voor de verhuurder c.q. de gemeente.

Bibliotheek/standpunt Staatssecretaris van Financiën

De Staatssecretaris van Financiën geeft in onderdeel 3.5.4. 'Bibliotheken' van het Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr. 2020-167584 aan dat het gratis uitlenen van boeken aan kinderen geen invloed heeft op het recht op aftrek van btw op de kosten bij de exploitant van de bibliotheek. De Staatssecretaris van Financiën motiveert zijn standpunt met het argument dat de boeken ook door volwassenen kunnen worden geleend die hiervoor wel een btw-belaste vergoeding betalen, dat wel een boete is verschuldigd als het boek wordt teruggebracht als de uitleentermijn is verstreken. Het gratis lidmaatschap moet kinderen vertrouwd maken met de bibliotheek, zodat de kinderen in de toekomst als volwassene wel een betalend lid van de bibliotheek worden.

Het wel of niet door de exploitant van een bibliotheek in aftrek kunnen brengen van haar voorbelasting is van groot belang voor de door een gemeente te subsidiëren investerings-en/of exploitatiekosten. Immers als de bibliotheek de btw op de kosten in aftrek kan nemen op de btw-aangifte dan dalen de kosten. Daarnaast is het recht op aftrek van groot belang om voor de verhuur van een pand aan de exploitant van een bibliotheek te kunnen opteren voor zogenoemde btw-belaste huur. Bij een met btw belaste huur kan de gemeente als verhuurder de btw op de bouwkosten van het te verhuren pand als voorbelasting in aftrek kan brengen respectievelijk verrekenen op de btw-aangifte. Een met btw belaste huur is alleen mogelijk als de exploitant van de bibliotheek voldoet aan het zogenoemde 90%-criterium (aftrek van inkoop-btw).

Gemeentelijke praktijk/functies bibliotheek

De tijd dat een bibliotheek alleen boeken, cd’s en dvd’s uitleent is voorbij. De bibliotheek krijgt steeds meer nieuwe functies. De functie verschuift van collectie naar connectie. De bibliotheek wordt steeds vaker een ontmoetings- en educatief centrum. Het recht op aftrek van btw en het zogenoemde 90%-criterium blijft een aandachtspunt.

  • In de bibliotheek kan men verblijven en studeren.
  • In de bibliotheek kan men kranten en tijdschriften lezen.
  • In de bibliotheek is een pc beschikbaar voor kort gebruik of printen.
  • De bibliotheek wordt gebruikt voor het houden van bijeenkomsten en presentaties over gezondheid, gezonde slaap en natuur.
  • De bibliotheek wordt gebruikt voor het verzorgen van cursussen en het geven van taalonderwijs.
  • De bibliotheek wordt gebruikt voor het houden van bijeenkomsten voor kinderen over toneelspelen, wetenschap, techniek en sociale vaardigheden.
  • De bibliotheek beschikt over studieplekken en huiswerkplekken.
  • De bibliotheek beschikt over een stadscafé om de krant of tijdschrift te lezen.
  • De bibliotheek organiseert debatten.
  • De bibliotheek heeft een formulierenservice om belastingaangiften en formulieren in te vullen.
  • De bibliotheek wordt gebruikt om gratis kunst tentoon te stellen.

Volgens Taxnavigator is het van belang dat de exploitant van de bibliotheek in zijn administratie, jaarverslag, beleidsplan etc. steeds duidelijk beschrijft dat de exploitant van de bibliotheek deze activiteiten onderneemt om het gebruik van de bibliotheek te bevorderen zodat meer boeken belast met btw worden uitgeleend.

Gemeentelijke praktijk/subsidiëring huur gebouw

Verstrekt de gemeente een subsidie aan de exploitant van de bibliotheek om één op één de huur van de ruimte voor de bibliotheek te bekostigen dan nemen verschillende eenheden van de Belastingdienst het standpunt in dat in feite geen met btw belaste huur tot stand komt als de gemeente de ruimte aan de exploitant van de bibliotheek verhuurt. De gemeente verhuurt een gebouw belast met btw en verstrekt vervolgens een subsidie aan de bibliotheek om deze huur te bekostigen. Volgens sommige eenheden van de Belastingdienst is sprake van een kunstmatig rondje. Volgens de desbetreffende eenheden van de Belastingdienst wordt via een kunstmatige manier een met btw belaste huur gecreëerd. Een dergelijke situatie is volgens Taxnavigator overigens niet aan de orde als de gemeente een exploitatiesubsidie verstrekt om de exploitatie van de bibliotheek waaronder de huur te bekostigen. Of als de of als de bibliotheek een gebouw huurt van een derde en de gemeente verstrekt een subsidie om deze huur te bekostigen.

Documenten en publicaties

  • Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr. 2020-167584, Voor downloaden. klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.