Nieuws

Belastingrente: Besparing belastingrente: BTW-compensatiefonds: Re-integratie: scheiden huishoudelijk afval

Geplaatst: 21 juli 2020
Kenmerk: 2020.28415

Belastingrente: Besparing belastingrente: BTW-compensatiefonds: Re-integratie: scheiden huishoudelijk afval

Door het juist plannen van terug te betalen (onterecht) gecompenseerde btw en te vorderen nog niet gecompenseerde btw kunnen kosten van belastingrente worden beperkt of vermeden. Bijgaand een nadere toelichting.

1. Terug te betalen onterecht gecompenseerde btw

Het Ministerie van Financiën heeft het standpunt ingenomen dat gemeenten met betrekking tot het inzamelen van huishoudelijk afval handelen als overheid. Ter zake van het scheiden van het ingezamelde huishoudelijk afval handelen gemeenten volgens het Ministerie van Financiën als btw-ondernemer. Gemeenten moeten ter zake van het tijdvak van 1 januari 2015 tot en met 1 juli 2020 een gedeelte van de gecompenseerde btw terugbetalen als de gemeente alle btw op de kosten van het inzamelen van huishoudelijk afval heeft gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Met betrekking tot het terugbetalen van de (volgens het Ministerie van Financiën) onterecht gecompenseerde btw is de gemeente volgens de Belastingdienst met betrekking tot het tijdvak 1 januari 2015 tot en met 1 juni 2020 belastingrente verschuldigd. De verlaging van de belastingrente zou niet gelden voor btw die in het verleden onterecht is gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds en thans wordt terugbetaald.

2. Nog te compenseren btw ter zake van re-integratie

Veel gemeenten hebben op grond van het arrest van de Hoge Raad van 10 juli 2020, nr. 18/03223 inzake het recht op compensatie van btw op kosten van re-integratie recht op een aanvullende bijdrage uit het BTW-compensatiefonds. Gemeenten hebben met betrekking tot het tijdvak 2015 tot en met heden te weinig btw op kosten van re-integratie geclaimd. Gemeenten kunnen per saldo meer btw compenseren bij het BTW-compensatiefonds en kunnen nieuwe jaarbeschikkingen BTW-compensatiefonds voor de jaren 2015 tot en met 2019 aanvragen. Ter zake van het aanvullende bedrag aan te compenseren btw wordt geen belastingrente vergoed.

3. Saldering te betalen en te vorderen btw uit het BTW-compensatiefonds

De gemeente moet enerzijds onterecht gecompenseerde btw terugbetalen. De gemeente heeft anderzijds (mogelijk) recht op een extra c.q. aanvullende bijdrage uit het BTW-compensatiefonds. Door het juist plannen van suppleties kunnen kosten van belastingrente worden beperkt. Veel gemeenten moeten ter zake van bijvoorbeeld 2015 een bedrag aan onterecht gecompenseerde btw terugbetalen maar hebben ook een aanvullend bedrag aan te compenseren btw. Het is van belang om de suppleties juist te plannen om kosten van belastingrente weg te nemen of te beperken.

1. De gemeente doet een suppletieaangifte ter zake van het bedrag aan btw dat in verband het standpunt van het Ministerie van Financiën inzake het scheiden van huishoudelijk afval onterecht is gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds en verzoekt om een aanvullende bijdrage uit het BTW-compensatiefonds in verband met de btw op kosten van re-integratie. Voorbeeld: De gemeente moet ter zake van 2015 enerzijds € 50.000 betalen en heeft anderzijds recht op een extra bijdrage van € 50.000 uit het BTW-compensatiefonds. Als de bijdragen in één suppletie worden verantwoord dan is per saldo € 0 verschuldigd en is geen belastingrente verschuldigd.

2. De gemeente doet een suppletie van € 50.000 in verband het standpunt van het Ministerie van Financiën inzake het scheiden van huishoudelijk afval en betaalt belastingrente. De gemeente doet enige tijd later een verzoek om een extra bijdrage van € 50.000 uit het BTW-compensatiefonds vanwege de btw op de kosten van re-integratie. De gemeente moet enerzijds belastingrente betalen maar krijgt anderzijds geen belastingrente vergoed.

3. De gemeente doet een suppletie van € 50.000 in verband het standpunt van het Ministerie van Financiën inzake het scheiden van huishoudelijk afval en betaalt belastingrente. De gemeente krijgt een nieuwe jaarbeschikking BTW-compensatiefonds. De gemeente maakt bezwaar tegen de nieuwe jaarbeschikking BTW-compensatiefonds en dient de suppletie in van van € 50.000 vanwege de btw op de kosten van re-integratie. Een nieuwe jaarbeschikking BTW-compensatiefonds wordt uitgereikt en de gemeente is per saldo geen belastingrente verschuldigd.

Heeft uw gemeente nog extra btw te compenseren of moet uw gemeente onterecht gecompenseerde btw terugbetalen dan adviseert Taxnavigator om deze bijdragen direct mee te nemen in de suppletie c.q. het verzoek om een nieuwe jaarbeschikking BTW-compensatiefonds.

Wordt btw naar u doorgeschoven dan is het verstandig om een en ander af te stemmen met de organisatie die de btw naar uw gemeente doorschuift zodat de situatie als onder 2 is beschreven wordt vermeden.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.