Nieuws

Beperken kosten belastingen: detachering of aanneming van werk

Geplaatst: 14 maart 2020
Bron: HR 11 augustus 2017; nr. 15/03805
Kenmerk: 2020.03698

Beperken kosten belastingen: detachering of aanneming van werk

Gemeenten lenen veel personeel in voor het uitvoeren en verzorgen van werkzaamheden. Soms kunnen door anders te contracteren op eenvoudige wijze de kosten van belastingen worden beperkt. De btw is namelijk een belasting die wordt geheven ter zake van de levering van een product of het verlenen van een specifieke dienst. Bijgaand een toelichting.

Toelichting

Gemeenten verzorgen een aantal werkzaamheden waarvan de btw op de kosten niet kan worden verrekend op de btw-aangifte of kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De btw op de kosten vormt een kostenpost voor de gemeente. Wij wijzen hierbij op bijvoorbeeld het aanbieden van schuldhulpverlening aan inwoners van de gemeente en het verzorgen van muziekonderwijs aan personen jonger dan 21 jaar. Maar er zijn veel meer activiteiten waarbij de btw op de kosten een kostenpost vormt voor de gemeente. Door slim te contracteren kunnen de kosten van btw aan de voorkant worden beperkt. Wij kijken dan niet of de btw op de kosten alsnog kan worden afgetrokken op de btw-aangifte of kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds maar wij zorgen ervoor dat de btw niet ontstaat. Wij werken twee voorbeelden voor u uit.

In het themabericht 'detacheren of aannemen van werk' treft u een nadere uitwerking aan van de fiscaaltechnische aspecten. Wanneer is fiscaaltechnisch sprake van detacheren en wanneer is fiscaaltechnisch sprake van het aannemen van werk. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.