Nieuws

BCF: Verduurzaming gemeentelijke gebouwen

Geplaatst: 23 december 2020
Kenmerk: 2020.33278

BCF: Verduurzaming gemeentelijke gebouwen

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen.

Veel gemeenten willen een zogenoemde ‘nul op de meter’ gemeente worden. Dit betekent dat de gemeente in de toekomst alle energie die wordt verbruikt in gemeentelijke kantoren, sporthallen en andere gebouwen zelf wil opwekken. Ook wordt gestreefd naar het energiezuiniger maken van het gemeentelijk vastgoed. Hiermee wordt een goed voorbeeld aan inwoners en ondernemers gegeven.

De gemeente laat een onderzoek doen welke extra maatregelen nodig zijn om een zogenoemde ‘nul op de meter ’gemeente te worden. De gemeente wil ook meer inzicht hebben in de kosten van de verschillende maatregelen. De gemeente laat een onderzoek doen in verband met het formuleren van beleidsdoelstellingen en de gemeente kan de btw op de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Uit het rapport blijkt dat de gemeente een groot aantal investeringen moet doen zoals het aanbrengen van dakisolatie, vervangen van glas, vervangen van kozijnen, verbetering kierdichting, het isoleren van de gevel, het toepassen van balansventilatie, het vervangen van een cv-ketel door een warmtepompen de installatie van zonnepanelen. De btw op de kosten van de verschillende investeringen volgen het btw-label van het desbetreffende gebouw. Wordt een gebouw om niet ter beschikking gesteld aan de Veiligheidsregio dan is de btw op de investeringen een kostenpost. Wordt geïnvesteerd in een sporthal dan de btw op de kosten geheel of gedeeltelijk worden geclaimd bij SPUK.