Nieuws

BCF: Gemeentelijke Initiatievenfonds, speelvoorzieningen en openbaar gebied

Geplaatst: 21 december 2020
Kenmerk: 2020.33217

BCF: Gemeentelijke Initiatievenfonds, speelvoorzieningen en openbaar gebied

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van een gemeentelijk Initiatievenfonds.

De gemeente heeft een gemeentelijke Initiatievenfonds opgericht. Inwoners van de gemeente kunnen ideeën via een online formulier indienen bij de gemeente om hun straat en/of buurt te verbeteren door bijvoorbeeld extra groen aan te brengen of een kleine sportgelegenheid zoals een voetbalkooi, een gekleurd hinkelpad of een zelf ontworpen parcours te realiseren. Met het initiatievenfonds wil de gemeente inwoners stimuleren om zich vrijwillig in te zetten voor elkaar, de buurt, de wijk of stad. Kinderen en jongeren moet kunnen bewegen, sporten en buiten kunnen spelen.

De gemeente kan de btw op de kosten van het gemeentelijk Initiatievenfonds compenseren bij het BTW-compensatiefonds als de initiatieven betrekking hebben op het openbaar gebied van de gemeente. Dit geldt ook voor de btw op de organisatiekosten. Een aandachtspunt betreft het feit dat de gemeente de voorzieningen moet aanleggen en contracteren met een aannemer. De factuur met btw moet aan de gemeente zijn uitgereikt c.q. op naam van de gemeente staan.

De gemeente heeft volgens de Belastingdienst geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds als de voorzieningen worden aangelegd op voorzieningen van derden zoals een schoolplein dat is overgedragen aan het schoolbestuur of als de voorzieningen worden aangelegd in een speeltuin die wordt geëxploiteerd door een speeltuinvereniging.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.