Nieuws

BCF: Septembercirculaire gemeentefonds 2020

Geplaatst: 22 september 2020
Kenmerk: 2020.31712

BCF: Septembercirculaire gemeentefonds 2020

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Septembercirculaire 2020.

1. Plafond BTW-compensatiefonds

Deze paragraaf biedt inzicht in de ontwikkeling van het plafond van het BTW-compensatiefonds (BCF) en de eventuele ruimte daaronder. De ruimte onder het plafond is voor 2020 geraamd op € 109,333 miljoen. Het aandeel van de gemeenten daarin bedraagt € 96,548 miljoen, wat bij deze circulaire is toegevoegd aan de algemene uitkering. De ontwikkeling van de uitgaven wordt vlak doorgetrokken. Hierbij is rekening gehouden met de jaarlijkse toevoegingen (taakmutaties) aan het
BCF. Bij deze aanname blijft voor alle jaren sprake van ruimte onder het BCF-plafond. De daling van de ruimte onder het plafond ten opzichte van de raming bij de septembercirculaire 2019 wordt voornamelijk veroorzaakt doordat gemeenten en provincies meer zijn gaan declareren bij het BCF. Daardoor gaan de uitgaven van het fonds omhoog en gaat de ruimte onder het plafond omlaag.

Daarnaast heeft ook de stand van het accres invloed op de hoogte van het plafond en daarmee op de ruimte onder het plafond. De accressen zijn voor het laatst gewijzigd bij de meicirculaire 2020 waarna het accres voor de jaren 2020 en 2021 is vastgezet op de standen uit de Voorjaarsnota 2020 (zie paragraaf 2.4.1). Naar analogie van de normeringssystematiek is ook het accres van het BTW-compensatiefonds (BCF) in 2020 en 2021 bevroren. Daarmee wordt het plafond enkel nog gewijzigd voor taakmutaties.

Ook voor de jaren 2021 tot en met 2025 is sprake van ruimte onder het plafond. Wel is er een afname van de ruimte onder het plafond ten opzichte van de vorige raming bij de septembercirculaire 2019. De meerjarenraming is nog niet meegenomen in de tabellen van de algemene uitkering. Het is de werkwijze van de circulaire om jaarlijks bij de septembercirculaire enkel het huidige jaar op te nemen in de raming van de algemene uitkering (zie paragraaf 2.2.2 van de meicirculaire 2018). Over de wijze waarop de ruimte onder het plafond BCF door gemeenten kan worden opgenomen als verwachte bate staat in de meicirculaire 2020 (paragraaf 4.6) een advies opgenomen. Voor de begroting 2021 is het advies de raming te baseren op de realisatie 2019 zoals in de meicirculaire 2020 is opgenomen.

De bijdrage van het Rijk aan het BCF is sinds 2015 geplafonneerd. Dit plafond groeit jaarlijks mee met de uitkomst van de normeringssystematiek. Als er minder geclaimd wordt uit het fonds dan het plafond, dan wordt de ruimte onder het plafond gestort in het gemeentefonds en provinciefonds. Als er meer wordt geclaimd uit het fonds dan het plafond, dan wordt het bedrag boven het plafond teruggevorderd uit het gemeente- en provinciefonds. Hierdoor zijn het BCF en het gemeente- en provinciefonds communicerende vaten.

Wanneer het Rijk een taak decentraliseert naar een gemeente of provincie, dan wordt er ook een toevoeging gedaan aan het BCF. Hierdoor hebben decentralisaties geen effect op de ruimte onder het plafond van het BCF. De toevoeging of uitname uit het BCF wordt over het gemeentefonds en provinciefonds verdeeld
conform de gerealiseerde aandelen van de gezamenlijke gemeenten en provincies in het BCF.

Voor raadplegen Septembercirculaire 2020. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.