Nieuws

BCF: Begraafplaatsen: Intrekken en maken van bezwaar

Geplaatst: 04 november 2020
Kenmerk: 2020.32687

BCF: Begraafplaatsen: Intrekken en maken van bezwaar

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het intrekken en maken van bezwaar tegen de jaarbeschikking BTW-compensatiefonds in verband met de uitgifte van grafrechten op de gemeentelijke begraafplaats.

1. Uitspraak Hoge Raad en vervolg

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 19 juni 2020, nr. 18/01712, geoordeeld dat gemeenten ter zake van de uitgifte van grafrechten op de gemeentelijke begraafplaats niet als overheid handelen. Gemeenten kunnen de btw op de kosten die kunnen worden toegerekend aan de uitgifte van grafrechten c.q. de exploitatie van gemeentelijke begraafplaatsen niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Het Gerechtshof Amsterdam moet nog oordelen over de vraag of gemeenten de btw op de kosten van een begraafplaats kunnen compenseren bij het BTW-compensatiefonds voor zover de gemeentelijke begraafplaats wordt gebruikt voor het begraven van onbekende doden, het begraven van personen waarvoor de gemeente zorg moet dragen omdat niemand anders dat doet en voor zover de gemeentelijke begraafplaats wordt gebruikt als openbaar gebied vanwege onder andere de aanwezigheid van monumenten of het houden van (doden)herdenkingen.

2. Praktijk

Kunnen bestaande bezwaren worden ingetrokken en moet ter behoud van rechten bezwaar worden gemaakt voor het jaar 2015 dat in 2021 gaat verjaren? Het is aan uw gemeente om ter zake een besluit te nemen. Bij het intrekken en het maken van een bezwaar is volgens Taxnavigator belangrijk om het financiële belang van de gemeente te bekijken. Hoeveel graven worden gebruikt voor het begraven van onbekende doden en personen waarvoor de gemeente zorg moest dragen? Welke kosten van btw zijn met deze activiteit gemoeid? Staan er veel monumenten op de gemeentelijke begraafplaats? Veel gemeenten zullen waarschijnlijk tot de conclusie komen dat het financieel belang erg beperkt is.

De btw op de kosten die kan worden toegerekend aan de uitgifte van grafrechten is een kostenpost. Niettemin kan de btw op sommige kosten die verband houden met de gemeentelijke begraafplaats worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Wij denken bijvoorbeeld aan het bijhouden van een register. Het juist labellen van de verschillende activiteiten die verband houden met de gemeentelijke begraafplaats is ook van belang voor het bepalen van het gemeentelijke mengpercentage via de Orinco-methode.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.