Nieuws

Parkeren bij Toverland is belast met 9% btw!

Geplaatst: 06 juli 2019
Kenmerk: 2019.05614

Parkeren bij Toverland is belast met 9% btw!

De toegang tot onder andere een attractiepark is belast met 9% btw. Het parkeren van een auto bij een attractiepark is op grond van de arresten van de Hoge Raad van 10 maart 2006, 17 augustus 2018 en 4 oktober 2018 thans veelal belast met 21% btw. Het tegen een meer dan symbolische vergoeding geven van gelegenheid tot parkeren van een auto c.q. motorvoertuig bij een attractiepark of dierentuin betreft volgens de Hoge Raad - in de uitgeprocedeerde casussen - een afzonderlijke zelfstandige prestatie die niet bijkomstig is aan het geven van toegang tot een attractiepark of dierentuin. Mogelijk volgt binnenkort een nuancering van de jurisprudentie van de Hoge Raad met de mogelijkheid dat ook voor gemeenten een belastingbesparing ontstaat.

Procedure Toverland

In zijn uitspraak van 25 april 2019, nr. 18/00102, oordeelt het Gerechtshof 's-Hertogenbosch dat het geven van gelegenheid tot parkeren bij Toverland in Sevenum een bijkomende prestatie betreft die ook is belast met 9% btw. De hoofdprestatie is het verlenen van toegang tot het attractiepark. Om die hoofdprestatie mogelijk te maken moet de auto kunnen worden geparkeerd bij het attractiepark. De vergoeding voor het parkeren volgt daarom het btw-regime van het toegangskaartje. Volgens het Gerechtshof is sprake van één prestatie.

Het attractiepark Toverland ligt buiten de bebouwde kom, is beperkt bereikbaar met andere vervoermiddelen dan de auto, parkeren op het parkeerterrein zonder het attractiepark te bezoeken is niet toegestaan, parkeren in de directe omgeving van het attractiepark is niet toegestaan, de dichtsbijzijnde parkeerplaats is gelegen op twee kilometer afstand, de openingstijden van de parkeerplaats zijn afgestemd op de openingstijden van het attractiepark en in de omgeving zijn gaan andere activiteiten.

Voor downloaden uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 25 april 2019, nr. 18/00102. Klik hier

Gemeentelijke praktijk

De uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch in de zaak Toverland kan ook voor gemeenten van belang zijn. Geeft de gemeente tegen betaling de gelegenheid om te parkeren bij een sportaccommodatie, zwembad of andere sportgelegenheid die btw-vrijgesteld wordt geëxploiteerd dan kan de parkeervergoeding mogelijk ook zijn vrijgesteld van heffing van btw.

Welke gelegenheden exploiteert uw gemeente met 9% btw en hoe is de parkeersituatie bij die gelegenheid?

Heeft u een specifieke accommodatie in gedachte? Wij denken graag met u mee of de uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch van 25 april 2019 in de zaak Toverland voor uw gemeente van belang kan zijn.


Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.