Nieuws

Wet DBA: Toezichtsplan Arbeidsrelaties

Geplaatst: 07 juli 2018
Kenmerk: 2018.04221

Wet DBA: Toezichtsplan Arbeidsrelaties

De Belastingdienst heeft het Toezichtsplan Arbeidsrelaties gepubliceerd.

De handhaving richt zich op alle kwaadwillenden. Dit betekent dat de Belastingdienst kan handhaven als cumulatief aan de volgende criteria wordt voldaan en de Belastingdienst dit kan bewijzen.   

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid. 
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Voor downloaden Toezichtsplan Arbeidsrelaties: klik hier

Commentaar Taxnavigator

Zoals in het Toezichtsplan door de Belastingdienst wordt opgemerkt is de bewijslast voor de Belastingdienst zwaar. Een echte kwaadwillende is een professional die zicht bewust zal zijn kwaadwillendheid en deze kwaadwillendheid deskundig zal verbergen. Bij een gesprek met de Belastingdienst zal hij weinig relevante informatie delen. Een echte kwaadwillende zal daarnaast zijn dossier goed op orde hebben en zijn dossier hebben opgeschoond.

Gemeentelijke praktijk

Taxnavigator adviseert gemeenten om de lijst met externen periodiek te controleren op fictieve dienstbetrekkingen en schijnzelfstandigheid zodat de Belastingdienst de gemeente geen enkel verwijt kan worden gemaakt. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl

© Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.