Nieuws

Lezersvraag inzake leerlingenvervoer/btw op extra inzet personeel

Geplaatst: 23 oktober 2017
Kenmerk: 2017.03286

Lezersvraag inzake leerlingenvervoer/btw op extra inzet personeel

Een vervoersmaatschappij vervoert leerlingen met een lichamelijke beperking en zorgt voor extra personeelsinzet om het vervoer in goede banen te leiden. De kosten van de extra inzet van personeel worden apart in rekening gebracht bij de gemeente. Het vervoer van de leerlingen wordt belast met 6% btw. De kosten van de inzet van extra personeel worden belast met 21% btw.

Lezersvraag

Is de extra inzet van personeel belast met 21% btw of is 6% btw verschuldigd.

Taxnavigator

Volgens Taxnavigator bestaat een nauwverband tussen het vervoer van de leerlingen en de extra inzet van personeel. De extra inzet van personeel is noodzakelijk en gewenst om het vervoer van de leerlingen mogelijk te maken. De extra inzet van personeel betreft geen zelfstandige prestatie maar een prestatie die nauw verband houdt met het vervoer van de leerlingen. Zonder extra inzet van personeel is vervoer van de leerlingen niet mogelijk of verantwoord. De kosten worden wellicht afzonderlijk in rekening gebracht om de kosten van de extra inzet van personeel inzichtelijk te maken. Van detachering c.q. verhuur van personeel is geen sprake. De gemeente heeft geen (enkele) zeggenschap over het personeel. De extra inzet van personeel is volgens Taxnavigator belast met 6% btw.    

Gemeentelijke praktijk

De btw op kosten van leerlingenvervoer kan niet worden teruggevraagd op de btw-aangifte en ook niet worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De btw op kosten van leerlingenvervoer is kostprijsverhogend. Gemeenten hebben er een financieel belang bij dat het juiste bedrag aan btw in rekening wordt gebracht.  

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator.