Nieuws

Belastingrente: Rentestop uitgesteld

Geplaatst: 21 februari 2024
Kenmerk: 2024.52506

Belastingrente: Rentestop uitgesteld

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het uitstel van de rentestop

Als een gemeente te weinig btw op aangifte heeft voldaan dan kan de Belastingdienst btw met belastingrente en een verzuimboete naheffen. Soms blijkt uit eigen onderzoek dat een gemeente te weinig btw heeft voldaan. De gemeente verzoekt aan de Belastingdienst om een aangifte uit te reiken c.q. dient een suppletie in maar vanwege onderzoek door de Belastingdienst duurt het geruime tijd voordat een naheffingsaanslag omzetbelasting is opgelegd. In een dergelijk geval ontstaan extra kosten aan belastingrente. De wetgever heeft daarom een rentestop geïntroduceerd.

Een rentestop vindt plaats als de Belastingdienst te lang doet over het vaststellen van een belastingaanslag naar aanleiding van een verzoek of aangifte. De rentestop geldt ook voor naheffingsaanslagen.

Gemeentelijke praktijk 

Ter zake van de btw is echter aangegeven dat de rentestop uiterlijk medio 2026 in werking treedt. Volgens Taxnavigator kan de rentestop ter zake van de btw ook nu al worden bepleit. De Belastingdienst kan de rentestop op verzoek of ambtshalve toepassen. Wij beschikken over dossiers waarbij de Belastingdienst na een suppletie-aangifte inzake de btw de opgelegde belastingrente moest verminderen omdat het opleggen van een naheffingsaanslag omzetbelasting wel erg lang had geduurd.

Documenten en publicaties 

  • Aangenomen wetten en maatregelen die nog niet in werking zijn getreden bij Koninklijk Besluit (KB). Klik hier
  • Kamerbrief Rentestop, 16 februari 2024, nr. 2023-0000282563. Klik hier
  • Beslisnota Rentestop, 14 december 2023, nr. 2023 0000282297. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.