Nieuws

Dividendbelasting: Invoering inhoudingsvrijstelling dividendbelasting

Geplaatst: 12 februari 2024
Kenmerk: 2024.52385

Dividendbelasting: Invoering inhoudingsvrijstelling dividendbelasting

Vanaf 1 januari 2024 kunnen gemeenten onder voorwaarden dividend ontvangen zonder dat dividendbelasting wordt ingehouden en de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is. In dit nieuwsbericht informeren wij u over enkele praktische zaken rondom deze vrijstelling en de benodigde ‘kwalificatiebeschikking’.

Invoering inhoudingsvrijstelling dividendbelasting

Veel gemeenten zijn aandeelhouder van bijvoorbeeld de BNG, een netbeheerder of waterleidingmaatschappij. Op het moment dat de betreffende vennootschap dividend uitkeert, wordt 15% dividendbelasting ingehouden. De ingehouden dividendbelasting kan de gemeente terugvragen door het indienen van een teruggaafverzoek bij de Belastingdienst.

Met ingang van 1 januari 2024 is een inhoudingsvrijstelling ingevoerd. Beschikt de gemeente als aandeelhouder of een ‘kwalificatiebeschikking’ dan hoeft de uitkerende vennootschap geen dividendbelasting in te houden. Dit is gunstig voor de gemeente. Het achteraf terugvragen van ingehouden dividendbelasting via de al bestaande teruggaafregeling kan lang duren. In de tussentijd kan de gemeente de terug te ontvangen dividendbelasting niet voor andere doeleinden gebruiken. De ingevoerde inhoudingsvrijstelling levert dus een liquiditeitsvoordeel op voor de gemeente. 

In het nieuwsbericht 'Dividendbelasting: Vrijstelling dividendbelasting gemeenten' van 14 oktober 2023 leest u meer over de invoering van de inhoudingsvrijstelling dividendbelasting. Klik hier.

Praktische zaken

Het aanvragen van een kwalificatiebeschikking kan via de portal van Mijn Belastingdienst Zakelijk of via de extern fiscaal adviseur. Sommige gemeenten ervaren technische problemen in de portal en krijgen een melding ‘volgens onze gegevens bent u niet gemachtigd om een kwalificatiebeschikking aan te vragen’. Andere gemeenten lukt het al wel zonder problemen om de kwalificatiebeschikking aan te vragen of hebben deze reeds ontvangen. De kwalificatiebeschikking geldt in principe voor vier jaar.

De gemeente stuurt een kopie van de kwalificatiebeschikking naar de vennootschap die dividend gaat uitkeren. Vervolgens wordt dividend uitgekeerd zonder inhouding van dividendbelasting. De uitkerende vennootschap is verplicht om de Belastingdienst te informeren over het feit dat de vrijstelling is toegepast bij de uitkering aan de betreffende gemeente.

Naast de inhoudingsvrijstelling blijft ook de oude teruggaafregeling van dividendbelasting bestaan. Er wordt óf geen dividendbelasting ingehouden door de uitkerende vennootschap, óf dat gebeurt wel, waarna de gemeente de dividendbelasting zelf via de teruggaafregeling terugvordert van de Belastingdienst.

Toepassing van de inhoudingsvrijstelling levert administratieve lasten op voor de uitkerende vennootschap. Naar verwachting zullen er uitkerende vennootschappen zijn die de kwalificatiebeschikkingen van haar aandeelhouders gaan negeren. Zo heeft de BNG eind november 2023 aangegeven dat ze vanaf 2024 zondermeer dividendbelasting gaat inhouden op dividenduitkeringen, ongeacht of de gemeente beschikt over een kwalificatiebeschikking. Het monitoren wie wel of niet beschikt over een dergelijke beschikking wordt door de BNG als een te zware administratieve last beschouwd. Dit betekent voor de aandeelhouders/gemeenten dat de ingehouden dividendbelasting alsnog via de al bestaande teruggaafregeling moet worden teruggevraagd.

Gemeentelijke praktijk 

Gemeenten dienen zelf te monitoren van welke vennootschappen dividend is ontvangen en of dividendbelasting is ingehouden. Dit blijkt uit de dividendnota die de uitkerende vennootschap verstrekt.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.