Nieuws

BTW: SPUK 2024 tot en met 2028

Geplaatst: 17 januari 2024
Kenmerk: 2024.52068

BTW: SPUK 2024 tot en met 2028

In dit nieuwsbericht informeren wij u over Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport houdende regels voor de subsidiëring van gemeentelijke uitgaven aan sport voor de jaren 2024 tot en met 2028

De SPUK Sport voor gemeenten is verlengd. Op korte termijn wordt de regeling gepubliceerd. Zoals wij hebben begrepen wordt de btw op de algemene kosten die kan worden toegerekend aan sport niet meer vergoed via de SPUK. 

Onderstaande berichtgeving is gebaseerd op de conceptregeling. 

Aanvraag vóór 1 maart

Een uitkering wordt alleen op aanvraag verstrekt. De aanvraag tot verlening van een uitkering wordt ingediend voor 1 maart in het kalenderjaar waarvoor de uitkering wordt aangevraagd. Voor de aanvraag tot verlening van de uitkering wordt een door de minister vastgesteld formulier gebruikt, dat jaarlijks door DUS-I aan de gemeenten wordt gestuurd. Indien de aanvraag tot verlening incompleet is, krijgt de aanvrager twee weken de tijd om de aanvraag te completeren.

Voorschot 

Bij de aanvraag tot verlening wordt een voorschot verstrekt dat ten hoogste het bedrag is zoals vermeld in de verdeelsleutel die is opgenomen in de bijlage. De hoogte van het voorschot is een percentage van het uitkeringsplafond voor enig kalenderjaar. Jaarlijks wordt een bijlage opgesteld waarin de verdeelsleutel en het aan te vragen bedrag per gemeente voor dat jaar staat. Elk kalenderjaar wordt een nieuwe bijlage aan de regeling toegevoegd.

De verdeelsleutel wordt berekend op basis van het gemiddelde van de daadwerkelijke bestedingen aan activiteiten in het kader van sport die in de laatste drie SiSa-verantwoordingen (jaar T-2 tot T-4) door de betreffende gemeente zijn ingediend. Voor het jaar 2024 is voor het vaststellen van de verdeelsleutel gekeken naar het gemiddelde van de bestedingen aan activiteiten in het kader van sport die de gemeente in haar SiSa-verantwoording van de SPUK over de jaren 2022, 2021 en 2020 heeft opgevoerd. De verdeelsleutel wordt jaarlijks opnieuw berekend. Voor het jaar 2025, wordt voor het vaststellen van de verdeelsleutel gekeken naar het gemiddelde van de bestedingen aan activiteiten in het kader van sport die de gemeente in haar SiSa-verantwoording van de SPUK over de jaren 2023, 2022 en 2021 heeft opgevoerd. Voor het jaar 2026 wordt gekeken naar de jaren 2024, 2023 en 2022 en zo verder.

BOSA-subsidie

Er wordt geen uitkering verstrekt voor kosten waarvoor een BOSA-subsidie is verstrekt. Sub a is opgenomen om de samenloop van deze regeling met de Subsidieregeling BOSA uit te sluiten. In het geval dat bijvoorbeeld een gemeente en een vereniging co-eigenaar van een sportaccommodatie zijn, kan er voor een renovatie van die sportaccommodatie ofwel een subsidie op grond van de Subsidieregeling BOSA worden aangevraagd, ofwel een uitkering op grond van de onderhavige regeling. Daarbij wordt aangehouden dat alleen de organisatie op wiens naam de offerte en factuur staan een aanvraag kan indienen.

Bewegingsonderwijs

Daarnaast wordt geen uitkering verstrekt in verband met activiteiten in het kader van bewegingsonderwijs. Het uitgangspunt van deze regeling is om het financiële nadeel van verruiming van de btw-sportvrijstelling te compenseren. Kosten voor bewegingsonderwijs vallen niet onder die verruiming, omdat bewegingsonderwijs in principe onder de onderwijsvrijstelling valt. Dit is een voortzetting van de uitvoeringspraktijk zoals deze tussen 2019 en 2023 werd gehanteerd onder de voorgaande regeling en die in bezwaar en beroepszaken is bevestigd, maar niet expliciet stond opgenomen in die regeling.

Mengpercentage

Ook wordt geen uitkering verstrekt voor met btw belaste overheadkosten van gemeenten ten aanzien van de activiteiten in het kader van sport. Sub c is opgenomen om de kosten die van 2019 tot en met 2023 onder de voorgaande regeling onder de term ‘mengpercentage’ vielen, uit te sluiten voor de onderhavige regeling. Het mengpercentage vormt de basis voor een gemeente om btw op overheadkosten in aftrek te brengen of te compenseren. Mengpercentage was een restcategorie voor overheadkosten van gemeenten, waarvan een deel wél en een deel niet onder de verruiming van de btw-sportvrijstelling viel. Onder de voorgaande regeling kon de gemeente voor het financieel nadeel als gevolg van een gewijzigd mengpercentage ten opzichte van de situatie voor 2019 een uitkering aanvragen. Gezien de complexiteit en administratieve lasten om het mengpercentage te berekenen is onder de onderhavige regeling de maximale hoogte van de uitkering zoals beschreven onder artikel 5 generiek verhoogd van 17,5% naar 18% en komen de kosten die voorheen onder mengpercentage vielen niet meer in aanmerking voor een uitkering.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.