Nieuws

BTW: Ondernemersorganisaties: aftrek van btw: energietransitie: Belastingdienst

Geplaatst: 14 maart 2024
Kenmerk: 2024.52922

BTW: Ondernemersorganisaties: aftrek van btw: energietransitie: Belastingdienst

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een standpunt van de Belastingdienst inzake het recht op aftrek van btw van ondernemersorganisaties en investeringen die met subsidies zijn bekostigd.

De gemeente heeft Rijksgeld ontvangen om de energietransitie te versnellen. De gemeente verstrekt budget aan een ondernemersorganisatie. De ondernemersorganisatie gebruikt het budget om investeringen te doen. De ondernemersorganisatie neemt de btw op de kosten op basis van de goedkeuring uit onderdeel 5.2.6.1. ‘Ondernemersverenigingen’ van het Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting' van 24 november 2020, nr. 2020-167584 (Stcrt. 2020, nr. 63000) in aftrek op de btw-aangifte. De belastingdienst neemt het standpunt in dat de ondernemersorganisatie geen recht op aftrek van btw heeft.

In onderdeel 5.2.6.1. ‘Ondernemersverenigingen’ van het Besluit ‘Omzetbelasting, aftrek van omzetbelasting’ is de volgende goedkeuring opgenomen ter zake van ondernemersverenigingen. In het Besluit wordt vermeld: “Ondernemersverenigingen (zoals winkeliersverenigingen en brancheorganisaties) zijn niet steeds voor al hun activiteiten (waaronder de belangenbehartiging van hun leden) als ondernemer te kwalificeren. Dit kan tot gevolg hebben dat btw die drukt op de aan deze (niet-ondernemers) activiteiten toerekenbare aangeschafte goederen en diensten niet in aftrek kan worden gebracht. Dit terwijl de kosten hiervan in feite (veelal via contributies) worden gedragen door (ook in die kwaliteit handelende) ‘leden-ondernemers'. Dit zou er toe leiden dat samenwerkende, aftrekgerechtigde ondernemers een btw-druk ervaren die zij niet zouden ondervinden als de goederen en diensten rechtstreeks aan hen zouden worden geleverd. Deze vorm van cumulatie acht ik ongewenst. Ik keur daarom op grond van artikel 63 van de AWR het volgende goed.

Goedkeuring

Ik keur goed dat ondernemersverenigingen de aan hen in rekening gebrachte btw in aftrek brengen. Ik verbind hieraan de volgende voorwaarden.

Voorwaarden

– De goedkeuring geldt alleen voor verenigingen die de zakelijke belangen van ondernemers behartigen en waarbij uitsluitend ondernemers en/of ondernemersverenigingen zijn aangesloten;

– Alleen die btw komt voor aftrek in aanmerking die niet toerekenbaar is aan prestaties waarvoor de vereniging kwalificeert als ondernemer (belast dan wel vrijgesteld bijvoorbeeld ingevolge artikel 11, eerste lid, onderdeel u, van de wet);

– De btw is alleen aftrekbaar voor zover de kosten voor de hieraan toerekenbare goederen en diensten feitelijk worden gedragen door de aangesloten ondernemers;

– De aangesloten ondernemers zouden de btw in aftrek kunnen brengen als de goederen en diensten rechtstreeks aan hen geleverd zouden worden. De vereniging dient dit (zowel het recht op aftrek als de groep van ondernemers die het betreft) ten genoegen van de inspecteur aan te tonen”.

Standpunt Belastingdienst 

Voor lezen standpunt Belastingdienst. Klik hier 

Documenten en publicaties

  • Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting' van 24 november 2020, nr. 2020-167584 (Stcrt. 2020, nr. 63000). Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.