Nieuws

BTW: Contributie vereniging niet belast met btw: M50

Geplaatst: 20 februari 2024
Kenmerk: 2024.52492

BTW: Contributie vereniging niet belast met btw: M50

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 11 oktober 2022, nr. 20/8147 en de uitspraak van 3 oktober 2023. nr. AWB 22/7140 inzake de heffing van btw over jaarlijkse contributies.

Uitspraak Rechtbank Den Haag van 11 augustus 2022

In zijn uitspraak van 11 augustus 2022 oordeelt Rechtbank Den Haag dat de vereniging van liefhebbers van BSA-motoren alleen btw-ondernemer is met betrekking tot de verkoop van advertentieruimte in het clubblad en de verkoop van producten. Ter zake van de organisatie van evenementen en de verstrekking van het clubblad is de vereniging geen btw-ondernemer en is de contributie niet belast met btw. Door individuele leden kan niet worden afgedwongen dat (en hoeveel) evenementen worden georganiseerd of dat (en in welke frequentie) het clubblad verschijnt. Tussen de activiteiten van de vereniging en de hoogte van de contributie bestaat volgens de rechtbank geen rechtstreeks verband tussen de prestaties van eiseres en de hoogte van de contributie.

Uitspraak Rechtbank Den Haag van 3 oktober 2023

In zijn uitspraak van 3 oktober 2023 oordeelt Rechtbank Den Haag dat een vereniging van liefhebbers van terreinvoertuigen geen btw-ondernemer is en de contributie niet is belast met btw. Het staat niet vast dat de beoogde evenementen ook daadwerkelijk worden georganiseerd. De leden kunnen niet afdwingen dat evenementen worden georganiseerd. Als een evenement niet doorgaat, heeft dat ook geen gevolgen voor de contributie. Gelet hierop is er een te ver verwijderd verband tussen de contributie en de evenementen van de vereniging.

Gemeentelijke praktijk

Is de contributie van de M50 nu ook niet meer belast met btw. Voor meer informatie over de M50. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Rechtbank Den Haag van 11 augustus 2022, nr. 20/8147. Klik hier
  • Uitspraak Rechtbank Den Haag van 3 oktober 2023, AWB 22/7140. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.