Nieuws

SPUK. Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023.

Geplaatst: 22 april 2023
Kenmerk: 2023.49710

SPUK. Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023. 

Op 19 april 2023 is de Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023 (SPUK Bodem 2023) in de Staatscourant gepubliceerd. Via deze regeling biedt de Rijksoverheid Rijksbodemmiddelen voor taken van decentrale overheden op het gebied van bodem- en grondwaterkwaliteit. Deze regeling treedt in werking op 1 mei 2023 en vervalt vanaf 1 januari 2029. Aanvragen kunnen in 2023 worden ingediend. De regeling blijft van toepassing op specifieke uitkeringen die voor de vervaldatum zijn verleend.

Bij het aanvragen van financiële middelen moet duidelijk worden aangegeven welke bedragen aan btw kunnen worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds en welke bedragen kostprijsverhogend zijn. 

Alle bedragen zijn exclusief compensabele btw en inclusief niet-compensabele btw. De compensabele btw is langjarig afgedragen aan het BTW-compensatiefonds (BCF). Het BCF is het fonds waar gemeenten en provincies de btw die zij moeten betalen over producten en diensten in het kader van hun overheidstaken kunnen declareren. Niet alle btw die wordt betaald door de decentrale overheden aan derden komt in aanmerking voor compensatie bij het BCF. De decentrale overheden ontvangen
uiteindelijk van het ministerie het toegekende bedrag exclusief de BCF-afdracht (compensabele btw) en inclusief niet compensabele btw. Uit het BCF ontvangen ze op basis van hun declaratie het bedrag van de compensabele btw. Dit betekent dat in veel gevallen de decentrale overheden via twee wegen uiteindelijk het volledige bedrag ontvangen.

Documenten en publicaties 

  • Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 10 april 2023, nr. IENW/BSK-2023/86430, houdende vaststelling van tijdelijke regels voor het verlenen van een specifieke uitkering voor de aanpak van bodemopgaven voor het jaar 2023 (Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023). Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.