Nieuws

SPUK: Sport: Ondersteuning sportverenigingen

Geplaatst: 12 januari 2023
Kenmerk: 2023.48260

SPUK: Sport: Ondersteuning sportverenigingen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de mogelijkheid om sportverenigingen via de SPUK-Sport financieel te ondersteunen.

Financieel voordeel via SPUK-Sport

Als de gemeente de gelegenheid geeft tot sport dan is de vergoeding die de gemeente ontvangt voor die dienstverlening niet belast met btw. De gemeente kan de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het geven van gelegenheid tot sportbeoefening niet aftrekken op de btw-aangifte of compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente krijgt de btw op de kosten vergoed via de SPUK-Sport met uitzondering van de btw die kan worden toegerekend aan bewegingsonderwijs voor basisscholen. 

De gemeente krijgt de btw op alle kosten vergoed. Ook de btw op de kosten van gas, elektriciteit en sport/spelmateriaal wordt via de SPUK-Sport vergoed. Als de gemeente een sportdienst verleent die bestaat uit de ter beschikking stellen van de velden, de verstrekking van sport/spelmateriaal, elektriciteit voor sportdoeleinden en gas dan betaalt de sportvereniging per saldo geen btw. Immers de vergoeding voor het sporten is niet belast met btw en de btw op de kosten krijgt de gemeente vergoed via de SPUK-Sport met uitzondering van bewegingsonderwijs voor basisscholen. Ook de btw op de schoonmaakkosten van de sportaccommodatie wordt via de SPUK-Sport vergoed. 

Als de sportverenigingen gas, elektriciteit en schoonmaakkosten inkopen dan krijgen de sportverenigingen via de BOSA geen btw vergoed. De btw op kosten van sport/spelmateriaal wordt pas vergoed als aan een normbedrag is voldaan. De subsidie kan worden aangevraagd vanaf een subsidiebedrag van € 2.500.

Gemeente verstrekt elektriciteit, gas, verzorgt schoonmaak en verstrekt sport/spelmateriaal 

Via een relatief kleine inspanning kunnen de kosten van btw bij de sportvereniging worden beperkt door de gemeentelijke dienstverlening inzake het geven van gelegenheid tot sport uit te breiden als de sportvereniging weliswaar de gelegenheid tot sport krijgt maar zelf elektriciteit, gas, schoonmaakdiensten en sport/spelmateriaal inkoopt. 

De gemeente geeft gelegenheid tot sportbeoefening en verstrekt in het kader van het tegen vergoeding geven van de gelegenheid tot sport ook de elektriciteit voor de sport, gas en het sport/spelmateriaal. In dit model worden de overeenkomsten beperkt aangepast. De gemeente levert de elektriciteit via haar leverancier(s) en ontvangt de facturen met btw. De gemeente betaalt de facturen en de btw. De gemeente brengt de kosten voor het gelegenheid geven tot sportbeoefening exclusief btw in rekening bij de afzonderlijke sportverenigingen. De gemeente declareert SPUK-Sport en krijgt de btw op de kosten van elektriciteit, gas, schoonmaakdiensten en sport/spelmateriaal vergoed via de SPUK-Sport. 

In dit model financiert de gemeente btw omdat de SPUK-Sport later wordt ontvangen en loopt de gemeente het risico van het niet vergoed krijgen van (alle) btw door de SPUK-Sport. Dit financieel risico voor de gemeente kan worden ondervangen als wordt afgesproken dat de uiteindelijke afrekening per vereniging is gebaseerd op de netto-kosten, oftewel het totaal aan factuurbedragen exclusief btw vermeerderd met een toeslag voor niet terugontvangen btw van SPUK-Sport. Het voordeel wordt vergroot als de gemeente tegen gunstige tarieven elektriciteit en gas krijgt geleverd. Verenigingen kunnen zelf de BOSA-subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen van de sportaccommodatie.

Sport en spelmateriaal

Wil de gemeente geen elektriciteit en gas leveren dan kan de gemeente de aanvullende dienstverlening ook beperken tot het verstrekken van sport/spelmateriaal. Hierbij speelt een belangrijk aandachtspunt. De gemeente moet het sport/spelmateriaal ter beschikking stellen in het kader van het geven van de gelegenheid tot sportbeoefening. De gemeente mag het sport/spelmateriaal niet verkopen en leveren aan de sportvereniging. Het is van belang een en ander juridisch goed te regelen. Dat kan ook heel eenvoudig per e-mail. 

Toekomst SPUK-Sport na 2023

Tot 1 maart 2023 kunnen gemeenten een verzoek om SPUK-Sport indienen. Op dit moment is nog niet bekend of de SPUK-Sport na 2023 wordt voortgezet. Naar verluid is dat wel het geval.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.