Nieuws

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: nr. 2023-21: 21-27 september

Geplaatst: 03 oktober 2023
Kenmerk: 2023.51063

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: nr. 2023-21: 21-27 september

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: nr. 2023-21: 21-27 september.

Beste salarisprofessional,

De vrije ruimte en eindheffing van de werkkostenregeling berekent u per werkgever. Als u de concernregeling gebruikt, mag u de vrije ruimte en eindheffing op concernniveau berekenen. In de handreiking Concernregeling werkkostenregeling leest u hoe de concernregeling werkt en wanneer u deze mag toepassen.

De ‘Kennisgroep loonheffing algemeen’ heeft het standpunt ingenomen dat een werkgever het rentevoordeel van een personeelslening voor een thuisaccu en een laadbox kan aanwijzen als eindheffingsbestanddeel. Dit geldt niet als de werknemer de lening aanwendt voor een laadpaal (paalmodel).

“Bij overgang naar een ander salarispakket in het verleden merken wij nu dat de datum ingang IKV niet correct is overgekomen. De onjuiste datum is vroeger dan de datum ingang IKV had moeten zijn. Kan en moet ik dat nog corrigeren, en zo ja, hoe?”, vraagt een salarisprofessional. De redactie geeft antwoord.

Een vakgenoot vraagt: “Een werknemer heeft een fiets uitgezocht en de werkgever heeft de factuur betaald. De werkgever doet geen bijdrage voor de fiets. Hij verstrekt eigenlijk dus een (renteloze) lening voor de fiets. Hoe om te gaan met de terugbetaling van de lening?” Helpt u uw vakgenoot met een antwoord op deze vraag?

Een horecaonderneming neemt een werknemer aan op basis van een nulurencontract. De werknemer wil graag vakantietoeslag opbouwen en dat de werkgever dit in mei uitbetaalt. Een vakgenoot vraagt: “Is het voordeliger voor de werkgever om de vakantietoeslag maandelijks of jaarlijks uit te betalen?” Weet u een antwoord op deze vraag?

Doet u mee aan de peiling? Deze keer is de vraag: ‘Een stagiair ontvangt een stagevergoeding en is in fictieve dienstbetrekking. Welke stelling over de verwerking in de aangifte loonheffingen is juist?’ Vink het juiste antwoord aan.

Documenten en publicaties

  • Nieuwsbrief Forum Salaris, 2023 nr.17, tijdvak 21 – 27 september 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.