Nieuws

LB: Forum Salaris Nieuwsbrief/Periode 10 - 16 augustus 2023

Geplaatst: 18 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50456

LB: Forum Salaris Nieuwsbrief/Periode 10 - 16 augustus 2023

In dit nieuwsbericht informeren wij u over nieuwsbrief Forum Salaris van de Belastingdienst periode 10 - 16 augustus 2023.

Beste salarisprofessional,

De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest geoordeeld dat bij vrije vervanging sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking. Dat betekent dat de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging niet langer bruikbaar zijn. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring van deze modelovereenkomsten per 1 januari 2024 in. Werkt u met een modelovereenkomst die is gebaseerd op vrije vervanging, dan hebt u tot 1 januari de tijd om de arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen en zo nodig aan te passen.

Bij de vaststelling van de 30%-vergoeding moet een werkgever rekening houden met het recht op voorkoming van dubbele belasting. Dit is het standpunt van de ‘Kennisgroep IBR IB niet-winst/LB/PH-aanslag’.

Iedereen geniet van verlof, zowel werkgevers als werknemers. Je zou in de vakantie-euforie haast vergeten dat verlof fiscale consequenties heeft. Lees meer in de blog van Stan Rethans: Denk goed na over het extern onderbrengen van verlofrechten.

Een salarisprofessional vraagt: “Binnenkort wordt de zone voor betaald parkeren rondom ons bedrijf uitgebreid. Dit houdt voor onze werknemers in dat zij parkeerkosten moeten betalen op het moment dat ze niet op ons eigen terrein kunnen parkeren en de auto aan de straat parkeren, of in de naastgelegen parkeergarage. De werkgever vergoedt deze parkeerkosten gedeeltelijk. Heeft de medewerker nu een voordeel vanuit de werkgever?” De redactie geeft antwoord.

Een werkgever heeft een werknemer met een 30%-regeling in dienst, die betaald ouderschapverlof opneemt. De uitkering wordt naar de werkgever overgemaakt. Op de loonstrook staat het salaris en de uitbetaalde 70%-ouderschapverlofuitkering. Een vakgenoot vraagt: “Moet over de uitkering betaald ouderschapverlof ook de 30%-vergoeding berekend worden?” Ook deze vraag heeft de redactie beantwoord.

Doet u mee aan de peiling? Een werkgever betaalt namens UWV een WAZO-uitkering aan een werknemer. De werknemer blijft bij de werkgever in dienst. Welke stelling over de verwerking van de WAZO-uitkering in de aangifte loonheffingen is juist? Vink het juiste antwoord aan.

Documenten en publicaties

  • Nieuwsbrief Forum Salaris van de Belastingdienst periode 10 - 16 augustus 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.