Nieuws

LB: Belastingdienst: Nieuwsbrief Forum Salaris: Periode 12 - 18 januari 2023

Geplaatst: 19 januari 2023
Kenmerk: 2023.49479

LB: Belastingdienst: Nieuwsbrief Forum Salaris: Periode 12 - 18 januari 2023

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de nieuwsbrief Salaris van de Belastingdienst inzake periode 12 - 18 januari 2023.

Bv’s met 1 of meer dga’s mogen aangifte loonheffingen doen voor aangifte-tijdvakken die nog niet zijn begonnen. In de handreiking Dga: aangifte voor begin aangiftetijdvak leest u welke voorwaarden hiervoor gelden en waarmee u rekening moet houden.

Verstuur een los correctiebericht over 2022 pas vanaf 1 februari 2023. Als u de correctie eerder verstuurt, kan dit leiden tot verwerkingsproblemen bij de Belastingdienst. Dit kan onterechte naheffingen of terugbetalingen als gevolg hebben. Wanneer u de correcties het beste kunt versturen, leest u in Verstuur een losse correctie 2022 niet te vroeg.

Wil de werkgever een Oekraïense vluchteling in dienst nemen? Dan moet u de fiscale woonplaats vaststellen, zodat u weet welke loonbelastingtabel u moet toepassen. Lukt dit niet en is de vluchteling ten minste 6 maanden in Nederland? Dan mag u voor de loonheffingen aannemen dat de verblijfplaats ook de fiscale woonplaats is. Welke loonbelastingtabel u moet toepassen, leest u in Bepalen loonbelastingtabel voor Oekraïense vluchtelingen.

Uw vakgenoot heeft een vraag over parkeerkosten. “Is een bankafschrift van de parkeerkosten die een medewerker heeft betaald, afdoende onderbouwing voor de Belastingdienst?”, vraagt hij. Een aantal collega’s hebben al op zijn vraag gereageerd. Helpt u hem ook verder met uw antwoord?

Een werknemer van uw vakgenoot krijgt voor 5 dagen een vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. “Mag je dan de gedeclareerde kilometers voor een zakelijk bezoek verrekenen met een incidentele thuiswerkdag”, vraagt zij en geeft daarbij een voorbeeld. Denkt u ook met haar mee?

Hebt u al antwoord gegeven op de peiling? Dit keer is Loes dga van een tandartspraktijk. Het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking is € 80.000. Het loon van de meestverdienende werknemer is € 100.000. Loes wil een zo laag mogelijk gebruikelijk loon. Welk loon is dat voor 2023?

Documenten en publicaties

Belastingdienst: Nieuwsbrief Forum Salaris, periode 12 - 18 januari 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.