Nieuws

BTW: SPUK: Exploitatie zwembaden

Geplaatst: 01 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50154

BTW: SPUK: Exploitatie zwembaden

In dit vaktechnisch bericht informeren wij u over de btw-aspecten van gemeentelijke zwembaden die door gemeenten worden geëxploiteerd.

In de uitspraak van 28 oktober 2022, nr. AWB 20/5456, oordeelt Rechtbank Noord-Holland dat het geven van gelegenheid tot recreatief zwemmen geen sport betreft. De prestaties bestaande uit het verlenen van toegang in het openluchtzwembad voor bootcamp, banenzwemmen, aquafit, zwemlessen A/B/C en schoolzwemmen worden door de rechtbank gekwalificeerd als btw-vrijgestelde prestaties. Gezien de brieven van partijen neemt de rechtbank aan dat 9,5% van de entreegelden betrekking heeft op sportactiviteiten zodat 9,5% van die inkomsten is vrijgesteld van de heffing van btw. Een percentage van 90,5% van de entreegelden heeft betrekking op recreatief zwemmen, zodat 90,5% van de inkomsten is belast met btw. De stichting kan volgens de Rechtbank de btw op de kosten voor 90,5% in aftrek nemen op de btw-aangifte. Zoals wij hebben begrepen heeft de Belastingdienst hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof Amsterdam.

Is deze uitspraak een gunstige procedure? Voor uitwerking van dit vaktechnisch bericht. Klik hier 

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Rechtbank Noord-Holland d.d. 28 oktober 2022, nr. AWB 20/5456. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.