Nieuws

BTW: Sport: Zweefvliegen en ballonvaren

Geplaatst: 23 maart 2023
Kenmerk: 2023.49402

BTW: Sport: Zweefvliegen en ballonvaren

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Belastingdienst dat zweefvliegen en ballonvaren niet kwalificeren als sport in de zin van de btw.

Op grond van de uitspraak van het Hof van Justitie van 21 februari 2013 in zaak C-18/12 (Mesto Žamberk) moet het begrip sport met betrekking tot de toepassing van de btw-regelgeving ruim worden uitgelegd. In zijn arrest van 26 oktober 2017 in zaak  C-90/16 (The English Bridge Union) oordeelt het Hof van Justitie dat een activiteit met een te verwaarlozen lichamelijke component voor de btw-regelgeving geen sport betreft.  

Het tegen vergoeding geven van gelegenheid tot zweefvliegen en ballonvaren valt volgens de Belastingdienst niet onder de btw-sportvrijstelling. Sport in de zin van de btw moet ruim worden uitgelegd. Bij sport in de zin van de btw moet wel sprake zijn van een activiteit die gepaard gaat met een niet te verwaarlozen lichamelijke component. Bij zweefvliegen en ballonvaren is sprake van een geringe lichamelijker inspanning. De piloot en/of ballonvaarder bestuurt het luchtvaartuig. Het uitsluitend bedienen van instrumenten kwalificeert volgens de Belastingdienst niet als een lichamelijke activiteit in de zin van de btw-sportvrijstelling. 

De Belastingdienst komt niet tot een standpunt inzake autosport. Bij autosport is ook sprake van het bedienen van instrumenten. Volgens de Belastingdienst zijn bij de beoordeling of sprake is van een sport in de zin van de btw of een andersoortige ontspannings-/vermaakdienst ook maatschappelijke opvattingen en het spraakgebruik van belang.

Documenten en publicaties

  • Beslissing W00-verzoek 20 maart 2023 inzake zweefvliegen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.