Nieuws

BTW: Kamerbrief inzake monitoring tijdelijke btw-verlaging energie.

Geplaatst: 15 februari 2023
Kenmerk: 2023.48843

BTW: Kamerbrief inzake monitoring tijdelijke btw-verlaging energie.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Kamerbrief inzake monitoring tijdelijke btw-verlaging energie.

In de Kamerbrief informeert de Staatssecretaris van Financien over het onderzoek naar het onderzoek over de monitoring van de tijdelijke btw-verlaging inzake energie met ingang van 1 juli 2023. Het is niet duidelijk of tijdelijke btw-tariefverlaging is doorgegeven aan alle huishoudens.

Voor het grootste deel van de huishoudens is niet vast te stellen of zij vorig jaar profijt hebben gehad van de tijdelijke verlaging van de btw op energie. Daarvoor is de markt te wisselvallig en de manier waarop energieleveranciers hun prijzen bepalen te ondoorzichtig, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.

Ter compensatie van de sterk gestegen prijzen verlaagde het kabinet op 1 juli vorig jaar de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 9 procent. Deze maatregel was van kracht tot het einde van het jaar en kostte de schatkist ruim 1 miljard euro aan gederfde inkomsten. Maar of dat geld daadwerkelijk is achtergebleven bij klanten van energiemaatschappijen, is dus achteraf nauwelijks vast te stellen.

Alleen van mensen die voor 1 maart vorig jaar een energiecontract hadden met vaste prijzen die de rest van het jaar gelijk bleven, is zeker dat zij volledig van de btw-verlaging hebben geprofiteerd. Dat betreft naar schatting iets meer dan een kwart van alle huishoudens. Van de rest blijft onduidelijk of energieleveranciers de lagere omzetbelasting wel volledig hebben doorberekend.

Documenten en publicaties

  • Kamerbrief monitoring btw-verlaging op energie 2023, 14 februari 2023, nr. 0000023849. Klik hier
  • Onderzoeksverslag monitoring btw-verlaging energie. Klik hier
  • Beslisnota monitoring btw-verlaging energie, 14 februari 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.