Nieuws

BTW: BCF: Gemeenten en buitenlandse BTW

Geplaatst: 16 september 2023
Kenmerk: 2023.50175

BTW: BCF: Gemeenten en buitenlandse BTW

In dit themabericht informeren wij u over het dossier 'Buitenlandse btw en gemeenten' op Taxnavigator. Een onderwerp waar de Belastingdienst meer aandacht aan zal besteden door internationale informatie uitwisseling en kunstmatige intelligentie. 

Gemeenten betalen regelmatig buitenlandse btw ter zake van de aankoop van goederen en diensten uit het buitenland. De buitenlandse btw betreft een ingewikkeld fenomeen. Het is de ervaring dat (nog te)veel gemeenten de buitenlandse btw (onterecht) als kosten boeken. Onder voorwaarden kan de buitenlandse btw worden teruggevraagd bij de Nederlandse Belastingdienst of worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De buitenlandse btw moet dan wel terecht in rekening zijn gebracht. Daarover bestaat nog veel onduidelijkheid in de praktijk. 

In het dossier 'Buitenlandse btw en gemeenten' hebben wij veel van uw vragen uitgewerkt in een overzicht.  

  1. Is btw terecht in rekening gebracht; 
  2.  Aankopen in het buitenland; Wanneer is buitenlandse en wanneer is Nederlandse btw verschuldigd?  
  3. Dienstverlening; Wanneer is buitenlandse en wanneer is Nederlandse btw verschuldigd?
  4. Teruggaaf van buitenlandse btw vanwege btw-ondernemersactiviteiten; 
  5. Buitenlandse btw die is betaald voor overheidsactiviteiten; 
  6. Gemeentelijke praktijk.  

In het dossier ‘Buitenlandse btw en gemeenten' treft u meer informatie aan over buitenlandse btw. Voor toegang tot het dossier ‘Buitenlandse btw en gemeenten’ op het fiscaal platform Taxnavigator: klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.