Nieuws

BCF: Lezersvraag: Verwerking van btw op bestuurskosten van gemeente

Geplaatst: 02 januari 2023
Kenmerk: 2023.47970

BCF: Lezersvraag: Verwerking van btw op bestuurskosten van gemeente

Kenmerk: TAI.2023.47970

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de actuele ontwikkelingen inzake het recht op compensatie van btw ter zake van de bestuurskosten van de gemeente.

Een aantal gebruikers van Taxnavigator heeft naar aanleiding van een publicatie in een nieuwsbrief geïnformeerd naar de ontwikkelingen inzake het recht op compensatie van btw op de bestuurskosten van de gemeente. Verschillende gemeenten zouden de afgelopen tijd van de Belastingdienst hebben vernomen dat de btw op de kosten van het bestuurlijk apparaat niet volledig kunnen worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Dit omdat door het bestuur ook besluiten worden genomen met betrekking tot de economische activiteiten van de gemeente. Wij vragen ons af waarom deze gedachte heeft postgevat bij de Belastingdienst.   

Bij de invoering van het BTW-compensatiefonds is in de kruisjeslijst bij de handreiking ten behoeve van de invoering van het BTW-compensatiefonds bij post 45 'algemeen bestuur gemeente' aangegeven dat de gemeente de kosten voor het algemeen bestuur van de gemeente als overheid maakt en dat de gemeente de btw op de bestuurskosten volledig kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Wij nemen aan dat bij de overheveling van budget van het Gemeentefonds naar het BTW-compensatiefonds het uitgangspunt is geweest dat de btw volledig wordt gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. 

De afgelopen twintig jaar heeft de Belastingdienst veel boekenonderzoeken uitgevoerd bij gemeenten. Bij deze boekenonderzoeken is het volledige recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds inzake bestuurskosten altijd geaccepteerd. Gelet op deze boekenonderzoeken mag men aannemen dat sprake is van beleid waaraan vertrouwen kan worden ontleend dat in rechte wordt beschermd. 

In zijn arrest van 10 juli 2020, nr. 18/03223, oordeelt de Hoge Raad dat de gemeente de btw op de kosten van loopbaanbegeleiding van een afgetreden wethouder volledig kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. 

Gemeentelijke praktijk

Als de gemeente de btw op de bestuurskosten niet meer volledig kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds ontstaan extra kosten van de gemeente. De gemeente kan bijvoorbeeld ook niet meer alle btw op de automatiseringskosten van het automatisch cameravolgsysteem in de raadzaal compenseren bij het BTW-compensatiefonds. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.