Nieuws

Vpb: Reclameconcessies; gemeente is vennootschapsbelasting verschuldigd over winst uit reclame

Geplaatst: 01 december 2022
Kenmerk: 2022.47666

Vpb: Reclameconcessies; gemeente is vennootschapsbelasting verschuldigd over winst uit reclame

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 30 november 2022, nr. AWB 21/162. De rechtbank oordeelt dat de gemeente vennootschapsbelasting is verschuldigd over het positieve resultaat dat de gemeente realiseert ter zake van reclameconcessies.

Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak dat de gemeente sprake is van een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal die structureel winst behaalt met reclameactiviteiten. Gelet op het langjarige karakter van de overeenkomsten met de exploitanten van reclameobjecten is voldaan aan het duurzaamheidsvereiste. De overheidstakenvrijstelling is niet van toepassing omdat de activiteit niet wordt uitgeoefend in verband met een overheidstaak of een publiekrechtelijke bevoegdheid.

Gemeentelijke praktijk

Rechtbanken hebben nu in een aantal zaken geoordeeld dat gemeenten vennootschapsbelasting moeten betalen over overschotten die zijn gerealiseerd bij het verstrekken van reclameconcessies. Wij nemen aan dat gemeenten in beroep zullen gaan bij het Gerechtshof. De fiscale aspecten worden dan opnieuw bekeken en zijn verder uitgerijpt. Wij brengen in herinnering dat het Hof van Justitie met betrekking tot het verstrekken van concessies in twee zaken over btw heeft geoordeeld dat de verstrekker van een concessie niet handelt op een markt maar een markt creëert. In feite is dat ook het geval bij reclameconcessies van gemeenten.

Gemeenten verstrekken veel concessies en hebben een financieel belang bij een voor hen positieve uitkomst van de procedures. Wij denken aan concessies inzake energielaadpalen, windmolens, winning van grondstoffen, parkeerfaciliteiten en tal van andere concessies.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Den Haag d.d. 30 november 2022, nr. AWB 21/162. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.