Nieuws

VNG: Forum: Vluchtelingen Oekraïne

Geplaatst: 06 april 2022
Kenmerk: 2022.43748

VNG: Forum: Vluchtelingen Oekraïne

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het overleg van VNG met het Ministerie van Financiën over de btw-aspecten en het recht op compensatie van btw op de kosten inzake de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Bericht VNG

Hoe zit het met btw-aspecten van de vergoeding die gemeenten krijgen voor de opvang van mensen uit Oekraïne?

Inzet VNG: Volgens VNG is de financiële bijdrage die gemeenten ontvangen niet belast met btw. De gemeente verricht geen prestatie jegens de Rijksoverheid. De gemeente heeft een eigen, wettelijke taak de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne te verzorgen. Deze wettelijke taak omvat alle in dat kader te verrichten activiteiten. Deze taak kwalificeert als een niet-ondernemerstaak, dus geen btw.

Wij stellen voor om de rijksvergoeding aan de gemeente uit te betalen inclusief de btw die drukt op de kosten die gemeenten maken voor de opvang. Als het btw-deel van de rijksvergoeding in het BTW-compensatiefonds (BCF) wordt gestort, voorzien wij veel onduidelijkheid over het recht op compensatie van btw en discussie over toepassing van de uitsluitingen van het recht op compensatie zoals de verstrekkingen aan vluchtelingen. Individuele verstrekkingen zijn namelijk uitgesloten van het BCF.

Op dit moment is de VNG nog in gesprek met het Ministerie van Financiën over de btw-aspecten van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Aan gemeenten wordt gevraagd nog even niet hun eigen inspecteur te raadplegen over dit onderwerp.

Wij verwachten op korte termijn een standpunt

Documenten en publicaties

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.