Nieuws

LB: Vervallen van btw-plicht voor toezichthouders en de gevolgen voor de WNT-controle.

Geplaatst: 12 februari 2022
Kenmerk: 2022.42652

LB: Vervallen van btw-plicht voor toezichthouders en de gevolgen voor de WNT-controle.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het vervallen van de btw-plicht voor toezichthouders en de gevolgen voor de WNT-controle.

Met ingang van 28 april 2021 is de btw-wetgeving aangepast. Dit betekent dat toezichthouders (leden Raad van Toezicht en Raad van Commissarissen) met ingang van 7 mei 2021 geen btw meer in rekening mogen brengen over hun vergoeding. In onderstaand schema leggen we de mogelijke gevolgen uit voor de WNT-controle.

  • Zonder creditnota’s blijft er sprake van gefactureerde btw die voor de WNT niet tot de bezoldiging wordt gerekend.
  • Door de creditnota’s is niet langer meer sprake van gefactureerde btw en wordt de betaling van de oorspronkelijke nota voor de WNT volledig als bezoldiging
    gezien. Door terugbetaling is per saldo alleen het bedrag exclusief btw betaald, en daarmee weer in overeenstemming met de destijds verantwoorde bezoldiging.
  • Niet terugbetaalde gecrediteerde btw is alsnog bezoldiging voor de periode waarop de creditering betrekking heeft. Met de kennis van nu is de in 2019 respectievelijk 2020 verantwoorde bezoldiging te laag geweest.

Documenten en publicaties

  • Schema Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.