Nieuws

LB: Gerichte vrijstelling thuiswerkkosten 2022

Geplaatst: 27 januari 2022
Kenmerk: 2022.42289

LB: Gerichte vrijstelling thuiswerkkosten 2022

In dit nieuwsbericht informeren wij u over enkele fiscale aspecten van de gerichte vrijstelling thuiswerkkosten 2022.

Veel werknemers blijven in de toekomst één of meerdere dagen thuiswerken. Onder voorwaarden kan de gemeente aan deze deels thuiswerkende werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding verstrekken van € 2 per thuiswerkdag. De vrijstelling is ook van toepassing als de werknemer een van de dag thuiswerkt. Als de gemeente een vaste thuiswerkvergoeding verstrekt aan een werknemer die op minimaal 128 dagen per kalenderjaar thuiswerkt dan mag de gemeente vergoeding berekenen alsof de werknemer hooguit 214 dagen per kalenderjaar thuiswerkt. Als de werknemer een deel van de week thuis werkt dan geldt deze regeling pro rata. Onder de thuiswerkvergoeding van € 2 vallen veel kosten van thuiswerken zoals verbruik van elektriciteit, gas, water, koffie en/of thee, toiletpapier en afschrijvingskosten van een eigen bureau en/of stoel.

Door de thuiswerkvergoeding kunnen kosten worden vergoed waarvoor de werkkostenregeling geen faciliteit bevat als deze kosten niet op de werkplek worden gemaakt. De thuiswerkvergoeding van € 2 legt geen beslag op de vrije ruimte van de gemeente. In hoeverre moet de gemeente bewijzen dat de werknemer daadwerkelijk thuis werkt. Omdat sprake is van een forfaitaire vergoeding heeft de gemeente een relatief lichte bewijslast. In de eerste plaats is van belang om de afspraken tussen de gemeente en de werknemer in het thuiswerken en het aantal dagen dat thuis wordt gewerkt vast te leggen in bijvoorbeeld een thuiswerkovereenkomst. Daarnaast zou via een steekproef een aanvullende controle kunnen plaatsvinden.

De gemeente kan naast de thuiswerkvergoeding ook een internetvergoeding kunnen verstrekken. Uiteraard kunnen ook ARBO-voorzieningen onbelast worden vergoed. Met ingang van 1 januari 2022 is de ARBO-vrijstelling aangescherpt.

Bij een combinatie van thuiswerken en reizen ontstaat een ingewikkelde situatie. Wanneer de werknemer op een en dezelfde dag zowel thuis als op een vaste werkplek mag niet de gerichte vrijstelling voor reiskosten woon/werkverkeer en die voor de thuiswerkkosten worden toegepast. Veel medewerkers van gemeenten werken drie dagen op kantoor en twee dagen thuis. De enkele reisafstand tussen zijn woning en het gemeentehuis is 23 kilometer. In 2021 had de werknemer recht op een reiskostenvergoeding op jaarbasis van € 1.870,36 (214 dagen x 2 x 23 km x € 0,19 per kilometer). Een werknemer mag over dezelfde dagen niet zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding ontvangen. In 2022 heeft de werknemer recht op een reiskostenvergoeding van € 1.122,22 (3/5 x 214 dagen x 2 x 23 km x € 0,19 per kilometer). De thuiswerkvergoeding bedraagt 2/5 x 214 x € 2 = € 171,20. Het totaal is € 1.293,40.

Gemeentelijke praktijk

In de gemeentelijke praktijk werken veel parttimers. Het kan voordelig zijn om de thuiswerkuren te splitsen over meerdere dagen zodat meer thuiswerkkosten belastingvrij kunnen worden vergoed.

Documenten en publicaties

  • Gerichte vrijstelling thuiswerkkosten 2022. Forum Salaris Belastingdienst. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.